Tuesday, January 5, 2010

«Η ζωγραφική απελευθερώνει»

  • ΕΚΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΩΝ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ, ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΟΜΠΑΖΗ

  • Της Έφης Φαλίδα, ΤΑ ΝΕΑ, Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Η ζωγραφική, η γλυπτική και η φωτογραφία  (σε συνθέσεις τόπων, κτιρίων, εικόνων της  φύσης- που κατά κάποιον τρόπο συνεχίζουν την τέχνη του φωτογράφου πατέρα του) είναι μέρος της αρχιτεκτονικής σύνθεσης λέει με τα εικαστικά έργα  του ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης, που παράλληλα με την προμελέτη  του Μουσείου Βεργίνας και συμπλέγματος κατοικιών στο Ομάν εκθέτει σην γκαλερί Ζουμπουλάκη

«Όταν δεν ταξιδεύω με αεροπλάνο, που είναι ο μόνος χρόνος για να γράφω απερίσπαστος, καταφεύγω στη ζωγραφική. Όταν ζωγραφίζεις νιώθεις ελεύθερος. Με την αρχιτεκτονική δεν είναι το ίδιο, καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα διαχειρίζεσαι σχέσεις με άλλους ανθρώπους, συνεργάτες και πελάτες, αλλά και γραφειοκρατικές διαδικασίες», λέει στα «ΝΕΑ» ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης (το όνομά του έχει συνδεθεί με τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική), ο οποίος ετοιμάζεται να εκθέσει και στο κοινό τις άλλες πτυχές της καλλιτεχνικής του φύσης μέσα από δώδεκα γλυπτά έργα, σαράντα ζωγραφικά σχέδια και είκοσι πέντε φωτογραφικές συνθέσεις του, στην γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Εξασκημένος στο να ανιχνεύει τον ορίζοντα και να εντοπίζει τις γραμμές του φυσικού τοπίου, ο Αλέξανδρος Τομπάζης με το ίδιο διεισδυτικό βλέμμα στέκεται σε λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής. Μέσα κι έξω από τις πόλεις. Πάνω σε κτίρια, στους δρόμους, στους ανθρώπους. Με τον φακό του απομονώνει ό,τι τραβάει, αισθητικά, την προσοχή του.

Το επόμενο βήμα είναι η σύνθεση. Με αυτόν τον τρόπο ο Αλέξανδρος Τομπάζης ασχολείται με την αρχιτεκτονική, τη γλυπτική, τη ζωγραφική και τη φωτογραφία. Ναι, είναι αρχιτέκτονας. Αλλά «με την αρετή του σχεδίου και όχι την ευκολία του ηλεκτρονικού υπολογιστή».

«Στη ζωγραφική είσαι μόνος με τον εαυτό σου, δεν έχεις το βάρος της κοινωνικής ευθύνης ότι το έργο σου επηρεάζει άλλους χρήστες» λέει στα «ΝΕΑ». «Χρειάζομαι λίγο χρόνο για να συγκεντρωθώ και να στρώσω το σκίτσο. Μετά ελευθερώνομαι, περνά το μούδιασμα και η ζωγραφική γίνεται για αρκετές ώρες εκτόνωση» προσθέτει. Και θυμίζει το μότο του, ένα απόφθεγμα του Κομφούκιου: «Διάλεξε μια απασχόληση που να σ΄ αρέσει και έτσι δεν θα έχεις να δουλέψεις ούτε μία μέρα στη ζωή σου».

Τα έργα που εκθέτει προέκυψαν από την αρχιτεκτονική παραγωγή της τελευταίας διετίας. «Η διαφορά τους με προηγούμενα είναι κυρίως η μονοχρωμία τους και οι σχηματικές συνθέσεις που κάνω με την τεχνική του κολάζ» εξηγεί. Τα χρώματα που επιλέγει είναι συγκεκριμένες αποχρώσεις του μπλε, μερικά κόκκινα και καφέ. Είναι όμως το μαύρο χρώμα που τον συγκινεί, γιατί «είναι πολύ δυνατό. Με ενδιαφέρει να υπάρχει έμφαση στη μορφή και όχι στη χρωματική σύνθεση. Γι΄ αυτό και ορισμένα είναι σαν καλλιγραφίες, σαν στάξιμο χρώματος ή σαν μικρές εκρήξεις».

Ο Αλέξανδρος Τομπάζης θεωρεί πως «οι διατρήσεις, τα ανοίγματα, τα πλήρη και τα κενά είναι το λεξιλόγιο που απαρτίζει την Αρχιτεκτονική».

Στέκεται σε λεπτομέρειες κτιρίων στην περιοχή Μαριάνα της Βραζιλίας. Δείχνει πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες κατοικιών με πολύχρωμους τοίχους τους οποίους ο ίδιος με τον φακό του απομόνωσε στη διάρκεια ταξιδιών και σε περιπάτους του που έχει κάνει σε πόλεις του κόσμου. «Δεν πρόκειται για φωτογραφίσεις που γίνονται στο εργαστήριο, για αναπαραστάσεις νεκρής φύσης. Είναι πιο αφηρημένες, αλλά που απεικονίζουν θραύσματα, στιγμιότυπα της φύσης».

ΙΝFΟ: Η έκθεση «Τομπάζης» εγκαινιάζεται στις 12 Ιανουαρίου στη γκαλερί Ζουμπουλάκη (Πλ. Κολωνακίου 20, τηλ. 210-3608.278). Έως 30/1.

«Η ανάγκη προσθέτει στη γλυπτική»

Τα γλυπτικά κομμάτια του Αλέξανδρου Τομπάζη απηχούν τις αντιλήψεις της αρχιτεκτονικής παραγωγής του γραφείου του Μελετητική. Πρόκειται για μακέτες σε ξύλο από έργα που δεν έχουν γίνει ακόμη και βρίσκονται σε στάδιο εξέλιξης. «Η αρχιτεκτονική είναι γλυπτική με επιπλέον στοιχείο τη λειτουργία. Για μένα, όταν προσθέσει κανείς στη γλυπτική την απαίτηση της λειτουργίας τότε αυτό το αντικείμενο αποκτά έναν ακόμη λόγο ύπαρξης. Να εξυπηρετήσει δηλαδή κάποια λειτουργική ανάγκη».

Όσο για τα έργα που αγαπά και νιώθει ότι πέρασε καλά κατά την παραγωγή τους, ο Αλέξανδρος Τομπάζης δηλώνει ότι είναι «εκείνα που οι εντολοδόχοι τους με εμπιστεύτηκαν και με άφησαν να τα δημιουργήσω».

No comments: