Εργο της Μαρίας Γιαννακάκη από την έκθεση στo εορταστικό παζάρι της γκαλερί «ΤinT» στη Θεσσαλονίκη
Μια αναδρομή στους σημαντικότερους καλλιτεχνικούς σταθμούς της δημιουργίας του Κωνσταντίνου Ξενάκη επιχειρεί η έκθεση που φιλοξενείται (έως 15/1) στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, σε επιμέλεια Πέγκυς Κουνενάκη. Ενας από τους ξεχωριστούς εκφραστές της σύγχρονης τέχνης ο Κωνσταντίνος Ξενάκης, εμφανίστηκε στο εικαστικό προσκήνιο στο Παρίσι, στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Από τότε και μέχρι σήμερα πρωτοστάτησε σε πολλά καλλιτεχνικά κινήματα και δημιούργησε μια προσωπική γραφή που τον έκανε να ξεχωρίζει στην ευρωπαϊκή, και όχι μόνο, εικαστική σκηνή. Πάντα τον απασχολούσε η ζωγραφική, που σε συνδυασμό με την αποκτηθείσα εμπειρία του, τον οδήγησε σ' ένα προσωπικό οπτικό αλφάβητο, το οποίο εμπεριέχει σύμβολα και στοιχεία από την ελληνική, την αιγυπτιακή και την παγκόσμια πολιτισμική παράδοση.
- Με τέσσερις νέους εικαστικούς καλλιτέχνες, τους: Μαρίνα Βελησιώτη, Κωνσταντίνα Γκαγκάνη, Χρήστο Κούντουρα και Θοδωρή Σπανό, ξεκίνησε τη λειτουργία της η «Γκαλερί Ρωμανού 7» (μεταξύ Μητροπόλεως και πλατείας Τσιρογιάννη στο Λευκό Πύργο, Θεσσαλονίκη). Διάρκεια έκθεσης έως 9/1.
- Τη δεύτερη ατομική έκθεση της Χαράς Αδαμοπούλου φιλοξενεί (έως 30/1) η γκαλερί «ΤinT» (Χρυσ. Σμύρνης 13, Θεσσαλονίκη). Τα υπερμεγέθη πορτρέτα της δημιουργού, με την αναγλυφότητα του υλικού τους, ορίζουν χάρτες - ψυχογραφήματα. Παράλληλα, στον πίσω χώρο της γκαλερί, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδας, το καθιερωμένο εορταστικό παζάρι με μικρά έργα τέχνης σε πολύ προσιτές τιμές, που έφτιαξαν γνωστοί και αξιόλογοι καλλιτέχνες ειδικά για τα Χριστούγεννα.
- Το σχολικό βιβλίο έχει ως θέμα της η έκθεση, που εγκαινιάζεται στις 13/1 στο Μέγαρο Εϋνάρδου, του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας. Η παρουσίαση εστιάζει στη συμβολή περίπου 25 γνωστών καλλιτεχνών και λογοτεχνών στη δημιουργία εγχειριδίων γλωσσικής διδασκαλίας κατά την εκατονταετία 1860-1960. Εκτός από τα πασίγνωστα, όπως το «Αλφαβητάρι με τον Ηλιο» (Κ. Μαλέας) και τα «Ψηλά Βουνά» (Ζ. Παπαντωνίου) ή «Τα παιδάκια» του Γιάννη Κεφαλληνού και το «Αλφαβητάριο» του Κώστα Γραμματόπουλου, παρουσιάζονται και βιβλία που έγραψαν γνωστοί λογοτέχνες (από τον Γεώργιο Δροσίνη ως τον Στρατή Μυριβήλη) και εικονογράφησαν ονομαστοί καλλιτέχνες όπως οι Ι. Πλατύς, Γ. Στέρης, Π. Βυζάντιος, Λ. Μοντεσάντου, Τάσσος, Σπ. Βασιλείου. Αποκαλυπτική είναι, εξάλλου, η προβολή έργων από δημιουργούς, των οποίων η ενασχόληση με το σχολικό βιβλίο είναι πολύ λιγότερο γνωστή, όπως ο Φώτης Κόντογλου και ο Φωκίων Δημητριάδης ή η Ελένη Ουράνη (Αλκης Θρύλος) και η Μυρτιώτισσα.
No comments:
Post a Comment