Η ξυλογραφία «Morbihan» του Κεφαλληνού το 1930, το «Ψάρι» του Ευθύμη Παπαδημητρίου, το «Εις τον λιμένα» του Νικόλαου Βεντούρα, το «Ζευγάρι στο δάσος» της Κατράκη, η «Αρπαγή της Ευρώπης» του Γραμματόπουλου, και τα σπάνια «Λιτανεία-Κέρκυρα», η έγχρωμη χαλκογραφία του Βεντούρα, και ο «Τρελός» (φωτογρ.), η έγχρωμη ξυλογραφία σε πλάγιο ξύλο του Τάσσου, είναι μερικά από τα έργα που θα παρουσιαστούν στην έκθεση χαρακτικής στη Θεσσαλονίκη, από 11 Δεκεμβρίου έως 22 Ιανουαρίου, στην Πινακοθήκη Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Νικολάου Γερμανού 1, τηλ.: 2310-238601.
Πρόκειται για ένα πανόραμα της νεοελληνικής χαρακτικής από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα και έχει τίτλο «100 χρόνια Νεοελληνικής Χαρακτικής (1909-2009) - Συλλογή Γιάννη Παπακωνσταντίνου».
Περιλαμβάνει 210 έργα (ξυλογραφίες, χαλκογραφίες, λιθογραφίες και λινέλαια) από 140 Ελληνες καλλιτέχνες και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Συνεδρίου Χαρακτικής, το οποίο συνδιοργανώνεται από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και το Ε' Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Οσο για τον Γιάννη Παπακωνσταντίνου, είναι από τους μεγαλύτερους συλλέκτες χαρακτικών στην Ελλάδα. Σήμερα αριθμεί περισσότερα από 820 έργα νεοελληνικής χαρακτικής από 220 Ελληνες καλλιτέχνες.
Εδώ θα δείτε σπάνια χαρακτικά έργα από τους δασκάλους (Γαλάνης, Θεοδωρόπουλος, Ζαβιτζιάνος, Κογεβίνας, Οικονομίδης, Κεφαλληνός, Παπαδημητρίου, Γιαννουκάκης, Βεντούρας, Ρέγκος, Τάσσος, Κατράκη, Γραμματόπουλος, Βαρλάμος), από ζωγράφους και γλύπτες που περιστασιακά «εχάραξαν» (Τόμπρος, Παπαλουκάς, Βυζάντιος, Στέρης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Εγγονόπουλος, Τσαρούχης, Σπυρόπουλος, Μανουσάκης, Τσίγκος, Μόραλης, Πράσινος, Γαΐτης, Τέτσης, Πρέκας, Καράς, Τσόκλης, Φασιανός, Δέρπαπας κ.ά.), αλλά και από πολλούς σύγχρονους. * Υπεύθυνος: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ, Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009
No comments:
Post a Comment