Thursday, May 20, 2010

Έκθεση του καλλιτέχνη Ιζάμου Νογκούτσι στο Ίδρυμα Γουλανδρή στην Ανδρο


Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Ανδρο οργανώνει, σε συνεργασία με το Νoguchi Museum της Νέας Υόρκης, για πρώτη φορά στη χώρα μας, μία έκθεση-αφιέρωμα στον σημαντικό Αμερικανοϊάπωνα καλλιτέχνη Ιζάμου Νογκούτσι.

Η έκθεση, με τίτλο «Isamu Noguchi: Ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση» θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Ανδρο από την Κυριακή 27 Ιουνίου μέχρι και την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου.

Θα περιλαμβάνει 76 εκθέματα, ανάμεσά τους 42 γλυπτά, 34 σχέδια και προσχέδια, και, επιπλέον, αντικείμενα ντιζάιν και σειρά φωτογραφιών από σκηνικά για παραστάσεις και δημόσια έργα που πραγματοποιήθηκαν σε δικά του σχέδια στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Η θεματική της έκθεσης εξερευνά ουσιαστικά την «ματιά» του καλλιτέχνη που ισορροπεί μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Όπως λέει ο Κυριάκος Κουτσομάλλης, Διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή η έκθεση εξετάζει τον τρόπο που ο Ιζ.Νογκούτσι αξιοποιεί δημιουργικά στο έργο του ταυτόχρονα στοιχεία από τον συναισθηματισμό της Ανατολής και τον ορθολογισμό της Δύσης.

«Ο Ιζάμου Νογκούτσι ενσάρκωσε στην τέχνη το όραμα του ήρεμου κάλλους, ενώ την ίδια στιγμή επιχείρησε ανατροπές που έφεραν την τέχνη στον κοινωνικό χώρο» δήλωσε.

Η Τζένι Ντίξον, Διευθύντρια του Noguchi Museum αναφέρει σε σχέση με την έκθεση: «Όλοι εμείς στο Μουσείο Noguchi πιστεύουμε ότι οι επισκέπτες της έκθεσης (στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) θα εμπνευστούν τόσο από τα έργα του Noguchi όσο και ο ίδιος ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε από τον πολιτισμό και την τέχνη της Ελλάδας».

«Στη γλυπτική η διπλή καταγωγή του Νογκούτσι εκφράστηκε με τον δημιουργικό συνδυασμό ετερόκλητων στοιχείων που 'παντρεύουν' τους δύο πολιτισμούς. Εκτός από την αφαίρεση του Brancusi και την αρχαία ελληνική γλυπτική, ο Ναγκούτσι επηρεάστηκε εξίσου από τον βιομορφισμό των σουρεαλιστών και την ανατολική καλλιγραφία» πρόσθεσε.

Στη διάρκεια της μακράς πορείας του απεικόνισε το σύγχρονο με την καθαρότητα, τη λιτότητα και την απλότητα του αρχαϊσμού, ανάπλασε τοπία, κήπους, παιδότοπους και χώρους αναψυχής σε διάφορες χώρες της Ασίας και της Αμερικής και σκηνογράφησε παραστάσεις μοντέρνου χορού, με συνεργάτες μερικούς από τους σημαντικότερους χορογράφους, όπως η Μάρθα Γκράχαμ, με την οποία είχαν μακροχρόνια συνεργασία, ενώ τα πρωτοποριακά αντικείμενα που σχεδίασε επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό το σύγχρονο ντιζάιν, αναφέρει το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.

Η έκθεση θα συνοδεύεται από πολυτελή έκδοση, η οποία θα κυκλοφορήσει από γνωστό ευρωπαϊκό εκδοτικό οίκο στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Στις συμπληρωματικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της έκθεσης περιλαμβάνονται εξειδικευμένα θερινά θεματικά εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά, που θα παρουσιάσουν στο κοινό ενδιαφέρουσες ιαπωνικές τεχνικές από τις οποίες εμπνεύστηκε ο καλλιτέχνης για το έργο του, όπως το netsuke, το sumi-e και η τεχνική της χαρτοδιπλωτικής (origami).

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη των πρεσβειών των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

No comments: