Monday, May 24, 2010

Παραστατικότητα και αφαίρεση. Αλίκης Βενιέρη - Σκουλικίδη: «Συν-ειρμοί και συν-θέσεις»


  • Εγκαινιάζεται σήμερα Τρίτη (25/5, 7.30 μ.μ.) στην γκαλερί «Αργώ» (Νεοφύτου Δούκα 5), έκθεση έργων ζωγραφικής της Αλίκης Βενιέρη - Σκουλικίδη. Η γνωστή δημιουργός εκθέτει 30 συνολικά δημιουργίες της, φιλοτεχνημένες τα τελευταία πέντε χρόνια. Με γενικό τίτλο «Συν-ειρμοί και συν-θέσεις», η ζωγράφος κινείται ανάμεσα στην παραστατικότητα και την αφαίρεση για να δώσει - με έμμεση αναφορά στο αντικείμενο - την καινούρια εικαστική γραφή της. Στα έργα της, η ευαισθησία στο χρώμα και η ελλειπτικότητα στο σχέδιο συνδυάζονται σε μια μοντέρνα σύνθεση, στην οποία οι φόρμες των θεμάτων της εξακολουθούν να είναι ευδιάκριτες. Με «φρέσκια» ζωγραφική ματιά η Αλίκη Σκουλικίδη επανέρχεται σε αγαπημένες της εικαστικές αναφορές: «Θαλασσινά δοκίμια», «Δίκυκλα πρελούδια», «Αθλητικοί συνειρμοί», «Μυθοπλασίες», «Νεκρές φύσεις»... Ανάμεσά τους και το επίκαιρο έργο «Μανιφέστο οργής» (2009-2010).
  • Οπως επισημαίνει η ιστορικός Τέχνης Μαίρη Μιχαηλίδου, «...το σκηνικό των πινάκων της Αλίκης Σκουλικίδη είναι, σε πρώτη ανάγνωση, δομημένο με τα γνωστά καθημερινά στοιχεία. Πολύ σύντομα όμως αντιλαμβάνεται κανείς πως η ξεχωριστή προοπτική, έχοντας πάντοτε ως αφετηρία την οπτική πραγματικότητα, δηλαδή τα αντικείμενα που μας περιβάλλουν και μας επηρεάζουν, τα μετατρέπει σε περίεργα κλειστά εσωτερικά, σε φόρμες και μορφές αλλότριες». «...έργα νατουραλιστικά, ρεαλιστικά, σουρεαλιστικά, κονστρουκτιβιστικά που, πολλές φορές, μεταπλάθονται σε έργα ιδεαλισμού και ποιητικού συμβολισμού. Σε μια ζωγραφική όπου συνυπάρχουν η τολμηρή σύζευξη ετερόκλιτων αντικειμένων και μορφών, η επιμελής οργάνωση του χώρου, το αυστηρό περίγραμμα, το πλακάτο χρώμα, η προσεκτική σχεδόν σχολαστική διάταξη των θεμάτων, η Αλίκη Σκουλικίδη δημιουργεί με μοναδική σχεδιαστική δυνατότητα και απόλυτη ευχέρεια στο χειρισμό των χρωματικών τόνων τις ουσιαστικές και ειλικρινείς εικαστικές της προτάσεις».
  • Η ζωγράφος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (1950-1955), στο εργαστήρι του Γιάννη Μόραλη. Ακολούθησε μετεκπαίδευσή της για δύο χρόνια στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει έργα της σε πανελλήνιες, ομαδικές και πολλές ατομικές εκθέσεις, αποσπώντας διάφορες διακρίσεις. Η έκθεση στην γκαλερί «Αργώ» θα διαρκέσει έως τις 13/6.

No comments: