Wednesday, May 5, 2010

Εκθεση χαρακτικής των σπουδαστών της ΑΣΚΤ

Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών σε συνεργασία με το Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή παρουσιάζουν την Εκθεση Χαρακτικής του Β’ Εργαστηρίου Χαρακτικής της Α.Σ.Κ.Τ. «Intaglio into Focus-Βαθυτυπική Χαρακτική». Την Εκθεση οργανώνει και επιμελείται η Bίκυ Τσαλαματά, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Β’ Εργαστήριο Χαρακτικής της Α.Σ.Κ.Τ.στο πλαίσιο των εκθεσιακών δραστηριοτήτων των Α’ και Β’ εργαστηρίων Χαρακτικής, με τίτλο «Δάσκαλοι και Μαθητές». Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους η Βίκυ Τσαλαματά (στη φωτογραφία έργο της) και οι σπουδαστές Κωνσταντίνα Γεωργά, Ματίνα Γεώργα, Canuto Kallan, Βίκυ Καλιπέτσα, Φαίη Μητσάνη, Πολυτίμη Μπενάκη, Λία Μπλιούμη, Ματίνα Προβατίδου, Παναγιώτης Φερεντίνος, Μυρτώ Φερεντίνου.

Η Βίκυ Τσαλαματά σημειώνει: «Οι έννοιες πείραμα, έρευνα, ύλη, νέα τεχνολογία αποτελούν αιτήματα στη σύγχρονη χαρακτική έκφραση. Η χαρακτική είναι αυτόνομη, δυναμικά εξελισσόμενη εικαστική γλώσσα και συνδέεται με όλα τα καλλιτεχνικά ρεύματα της πρωτοπορίας, στις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα». Ολόκληρο το σημείωμα της κυρίας Τσαλαματά, είναι το εξής:

Intaglio into Focus-Βαθυτυπική Χαρακτική , Νέες Τάσεις

Οι έννοιες πείραμα, έρευνα, ύλη, νέα τεχνολογία αποτελούν αιτήματα στη σύγχρονη χαρακτική έκφραση.Η χαρακτική είναι αυτόνομη, δυναμικά εξελισσόμενη εικαστική γλώσσα και συνδέεται με όλα τα καλλιτεχνικά ρεύματα της πρωτοπορίας, στις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα.

Σήμερα, τρία είναι κυρίως, τα καινοτόμα πεδία, στα οποία εστιάζεται η ερευνητική δραστηριότητα των καλλιτεχνών χαρακτών, και αφορούν πρωταρχικά στην Ιntaglio ή βαθυτυπική χαρακτική.Το Μονότυπο χαρακτικό έργο, η Οικολογική ή μη τοξική χαρακτική και η χαρακτική που συνδέεται με τη σύγχρονη τεχνολογία και την ψηφιοποίηση της εικόνας, ως νέο εργαλείο.Ο όρος Ιntaglio προέρχεται από την ιταλική λέξη taglio, που σημαίνει κοπή και την πρόθεση in που σημαίνει εντός.Intaglio, σημαίνει χάραξη του ίχνους σε βάθος, μέσα στην ύλη του μετάλλου με μια αιχμηρή βελόνα ή με κάποιο οξύ, ώστε να μετατρέπει το μέταλλο σε μήτρα. Ακολουθούν το μελάνωμα και το τύπωμα του βάθους του ίχνους, με τη βοήθεια της χαλκογραφικής πρέσας.

Πρωταρχικό αίτημα είναι σήμερα η χαρακτική έκφραση μέσα από τη χαρακτική πράξη, και όχι η αναπαραγωγή πανομοιότυπων αντιτύπων. Η δυνατότητα ψηφιοποίησης της εικόνας γίνεται νέο εργαλείο στη σύγχρονη χαρακτική.μεταβλητότητα της εικόνας οδηγεί σε νέες γραφές και αμφίδρομες πορείες, από τη χαραγμένη μήτρα στο ψηφιακό τύπωμα και αντίστροφα, από την ψηφιακή εικόνα στη μήτρα και το βαθυτυπικό τύπωμα, εμπλουτίζοντας τις εικαστικές διατυπώσεις.

Οι δέκα νέοι δημιουργοί, φοιτητές στο Β΄Εργαστήριο Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, έχουν ήδη διανύσει μία σοβαρή πορεία στη βαθυτυπική χαρακτική.

Το χαρακτικό έργο τους, το χαρακτηρίζεται από υψηλή αισθητική και τεχνική αρτιότητα. Τολμούν να πειραματισθούν, τόσο με τις παραδοσιακές όσο και με τις σύγχρονες μεθόδους βαθυτυπίας σε ποικίλους συνδυασμούς, αλλά και σε συνδυασμούς με άλλες εκτυπωτικές μεθόδους, όπως έιναι η μεταξοτυπία, η λιθογραφία,και η φωτογραφία. Όλα αυτά, σε ένα ταξίδι μορφών και εικόνων, με προσωπικές ανατροπές, με διαφορετικές αφετηρίες και διαφορετικές απολήξεις για τον κάθε δημιουργό.

Η έκθεση αυτή δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να γνωρίσει τη δυναμική της σύγχρονης χαρακτικής έρευνας.Η χαρακτική πράξη και η τυπωμένη εικόνα, εξακολουθούν να γοητεύουν, να προκαλούν και να εμπλουτίζουν τους τρόπους, μέσα από τους οποίους αντιλαμβανόμαστε την Τέχνη.

Βίκυ Τσαλαματά

Επίκουρη Καθηγήτρια στο Β΄Εργαστήριο Χαρακτικής Α.Σ.Κ.Τ.


  • Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη 5 Μαΐου, στις 20:00, στο Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, Γρηγορίου Αυξεντίου 1 & Κασσαβέτη 18, Κηφησιά, τηλ. 210 8019975 και θα διαρκέσει έως τις 20 Μαΐου. Ωρες λειτουργίας, Δευτέρα, Παρασκευή 10.30-20.00, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 10.30-17.30. Τα Σάββατα 8 και 15 Μαΐου οργανώνονται workshops βαθυτυπίας.

No comments: