Wednesday, May 12, 2010

ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ


  • «Εορτασμός» σε χαλεπούς καιρούς
Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας
Σε δυσκολότατη περίοδο θα «γιορτάσουν» τα ελληνικά μουσεία τη Διεθνή Μέρα Μουσείων (18/5), που κήρυξε το 1977, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM). Το μήνυμα φέτος είναι «να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών». Ενώ το φετινό θέμα του «εορτασμού» είναι ακόμα πιο γενικόλογο... «Μουσεία για την κοινωνική αρμονία».

Σύμφωνα με το ΙCOM, με το θέμα αυτό «επιθυμεί να καταδείξει τον ιδιαίτερο ρόλο των μουσείων «στη διαφύλαξη της πολιτιστικής πολυμορφίας και της βιο-ποικιλότητας ως κοινής παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς». Διότι «το μέλλον της ανθρωπότητας είναι συνυφασμένο με την περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική αειφορία. Τα μουσεία μπορούν να συμβάλουν στην αρμονική συνύπαρξη, προωθώντας τον αμοιβαίο σεβασμό, τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, λαών και πολιτισμών».

Ομως, τα παραπάνω «προσκρούουν» - αν δεν τον πριμοδοτούν ιδεολογικά - στον εμπορευματικό προσανατολισμό που κυριαρχεί στη μουσειολογική πολιτική. Λόγω αυτού του προσανατολισμού, τα μεγάλα μουσεία, διεθνώς, νιώθουν ως ... ιδιώτες «συλλέκτες» και τις συλλογές τους ως κερδοσκοπικά «κελεπούρια». Γι' αυτό, ως εμπορευματικές επιχειρήσεις, πλέον, αρνούνται ή διαπραγματεύονται σκληρά την επιστροφή πολιτιστικών κειμηλίων στις χώρες προέλευσής τους, από όπου άρπαξαν κυκλώματα αρχαιοκαπηλείας.

Επιπλέον, τα ελληνικά κρατικά μουσεία δεν έχουν πολλούς λόγους να «γιορτάσουν». Πρώτον, γιατί έχουν «αποψιλωθεί» από το προσωπικό τους. Και δεύτερον, επειδή ήδη δρομολογήθηκε ο αγοραίος χαρακτήρας τους μετά το νόμο - «μπούσουλα» για το νομικό καθεστώς του νέου Μουσείου Ακρόπολης, που ως ΝΠΔΔ, αποκόπηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, χάριν .. της αγοραίας «ευελιξίας».

Πάντως, ο Ελληνικό Τμήμα του ICOM κήρυξε ως τιμώμενα φέτος μουσεία τα εξής: Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, Βυζαντινό Μουσείο Αντιβουνιώτισσας Κέρκυρας, Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας, Μουσείο Μπενάκη - Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος. Η κεντρική γιορταστική εκδήλωση θα γίνει στην Αθήνα, στις 18/5. Ποικίλες εκδηλώσεις προγραμματίσθηκαν (11-26/5) από την Αρχαιολογική Υπηρεσία σε διάφορα μουσεία (εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, ημερίδες, διαλέξεις, οργανωμένες ξεναγήσεις, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις).

Την Τρίτη, 18/5, η είσοδος σε όλα τα μουσεία θα είναι ελεύθερη.

No comments: