Wednesday, May 5, 2010

Το «Χρωματιστό Ταξίδι» της Τίνας Καμπάνη


Εγκαινιάζεται την Τετάρτη 5 Μαΐου στον χώρο τέχνης WilliamJames η έκθεση ζωγραφικής της Τίνας Καμπάνη «Χρωματιστό Ταξίδι». Αν κάθε ταξίδι είναι επιστροφή τότε η μαγιάτικη έκθεση της Τίνας Καμπάνη επιβεβαιώνει την ομηρική τούτη αλήθεια της Οδύσσειας. Οι πίνακες της φετινής έκθεσης είναι γεμάτοι με θάλασσες οι οποίες με τη σειρά τους είναι γεμάτες από λογιών-λογιών βάρκες, καΐκια και ποντοπόρα πλοία. Σκάφη που τραγουδούν μικρές και μεγάλες οδύσσειες του Αιγαίου και των εφτά θαλασσών της καθημερινότητας. Βάρκες που ορμάνε ατρόμητες σε φωτεινούς καινούργιους ορίζοντες, εμπορικά που πλέουν καμαρώνοντας για την πραμάτεια τους. Θάλασσες που μας προσκαλούν στην αγκαλιά τους.

Χρειάστηκε μόνο η ρομαντική πίστη της ζωγράφου σ’ αυτές τις μαγικές εικόνες, για να τολμήσει να μας τις παραδώσει έτσι όπως τις πρωτοείδε εκείνη. Χωρίς ιδεολογικά φκιασίδια και μαλάματα. Μόνο με τις μπογιές απλωμένες πάνω σε χαρτί. Μια σειρά χρωματιστά χαρτιά. Ένας κόσμος.

Η Τίνα Καμπάνη υπήρξε μαθήτρια του Pierre Alechinsky στην Ecole Nationale Superieure des Beaux Arts στο Παρίσι. Ο Pierre Alechinsky, από τους ιδρυτές του κινήματος Cobraήταν από τους πρώτους καλλιτέχνες παγκοσμίως που καθιέρωσαν τη ζωγραφική με ακρυλικά σαν τεχνική ισάξια με τη ζωγραφική με λάδι. Κοντά του διδάχθηκε πώς να δουλεύει το ακρυλικό στο χαρτί και τη μέθοδο του «marouflage», πώς να κολλάει δηλαδή το χαρτί στο μουσαμά. Έτσι η Τίνα Καμπάνη βρήκε την τεχνική που της ταιριάζει και τη συνεχίζει μέχρι τώρα. Το χαρτί προσδίδει μεγάλη ελευθερία ως προς τις αποφάσεις που καλείται να πάρει ο καλλιτέχνης στη πρόοδο της δουλειά του.

Το 1985 αποφοίτησε από τη BeauxArts και παρέμεινε στο Παρίσι μέχρι το 1992. Έκτοτε ζει και εκθέτει στην Ελλάδα. Το 2005 έως το 2007 ιδρύει τη π.37 artgallery στην οδό Πειραιώς και από το 2007 έως το 2009 την T.Kambanigallery στη Βούλα εκθέτοντας μεγάλους μουσειακούς καλλιτέχνες από το εξωτερικό και καταξιωμένους Έλληνες. Διατηρεί την επαφή της με τον Pierre Alechinsky του οποίου το έργο εκπροσωπεί στην Ελλάδα. Έργα της βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

  • Χώρος τέχνης WilliamJames, Υμηττού 64 15561 Χολαργός, τηλ.: 2106549335, email: jamesw@otenet.gr, www.wjames.gr
  • Διάρκεια έκθεσης: μέχρι την Τρίτη 25 Μαΐου 2010
  • Ώρες Λειτουργίας: Πέμπτη – Κυριακή: 11:00 – 14:00,
  • Τρίτη – Παρασκευή: 18:00 – 21:00,
  • Δευτέρα και πρωινά Τρίτης και Τετάρτης κλειστά.

No comments: