Sunday, May 9, 2010

«Έφυγε» ο σκηνογράφος και πρώην διευθυντής της ΕΛΣ Στέφανος Λαζαρίδης

Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο


Eurokinissi
Ο Στ.Λαζαρίδης ξεκίνησε την καριέρα του ως σκηνογράφος το 1967



«Έφυγε», σε ηλικία 68 ετών, ο διακεκριμένος σκηνογράφος και πρώην διευθυντής της ΕΛΣ Στέφανος Λαζαρίδης. Ο Στ.Λαζαρίδης έπασχε από καρκίνο του οισοφάγου -μάχη που δεν κατάφερε να κερδίσει. Το 2006 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της Λυρικής, αλλά ύστερα από δεκαοκτώ μήνες, το καλοκαίρι του 2007, ο τότε υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης τον απέλυσε, έπειτα από εισήγηση του, υπό τον Οδυσσέα Κυριακόπουλο, Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΣ.

Ο Στέφανος Λαζαρίδης γεννήθηκε το 1942 στην Ντίρι-Ντάουα της Αιθιοπίας από Έλληνες γονείς. Φοίτησε σε ελληνικό σχολείο και στη συνέχεια σπούδασε στη Γενεύη και στο Λονδίνο όπου εγκαταστάθηκε.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως σκηνογράφος το 1967 με το έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Εκκεντρικότητες ενός αηδονιού» στο Γκίλφορντ. Δούλεψε για την πρόζα και για το μπαλέτο, όμως οι μεγάλες επιτυχίες και τα βραβεία ήρθαν για την όπερα.

Στη Βρετανία συνεργάστηκε πολλές φορές ως σκηνογράφος με τον Βασιλικό Σαιξπηρικό Θίασο, με το Βασιλικό Μπαλέτο του Κόβεντ Γκάρντεν, τη Βασιλική Όπερα του Κόβεντ Γκάρντεν, την Όπερα Νορθ του Λιντς και σε παραστάσεις του λονδρέζικου Γουέστ Εντ. Είχε σταθερή συνεργασία με την Εθνική Όπερα της Αγγλίας από το 1970 μέχρι το 2000 όπου δούλεψε ως σκηνογράφος για περισσότερες από 30 παραγωγές πολλές από τις οποίες βραβεύτηκαν.

Διεθνώς είχε συνεργασθεί με όλα τα μεγάλα θέατρα (Σκάλα του Μιλάνου, Εθνική Όπερα της Βιέννης, Όπερα Μπαλσόι, Φεστιβάλ Μπαϊρόιτ και Μπρέγκεντς, «Θέατρο της Ευρώπης» επί διεύθυνσης Τζόρτζιο Στρέλερ, Όπερα του Σαν Φρανσίσκο και του Χιούστον κ.α.) σε πολυάριθμες παραγωγές.

Από το 1988 άρχισε να ασχολείται παράλληλα και με τη σκηνοθεσία -όπερας κυρίως, σε μεγάλες παραγωγές. Είχε σκηνοθετήσει στην Όπερα Νορθ, στη Σκωτική Όπερα, στην Όπερα του Σίντνεϊ.

Σύμφωνα με τα Νέα, η τελετή ενταφιασμού του Στέφανου Λαζαρίδη, ο οποίος έχει ζητήσει να μην του γίνει κηδεία, θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο σε στενό κύκλο τις προσεχείς μέρες.

No comments: