Thursday, May 6, 2010

Τα εικαστικά Οσκαρ γερνούν

  • ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ, ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΕΡΝΕΡ

Η 45χρονη Ανχελα Ντε Λα Κρουθ  διεκδικεί το βραβείο των 29.000  ευρώ με  τους σχισμένους και παραμορφωμένους  καμβάδες της
Το απρόβλεπτο μπορεί να είναι ένα από τα βασικά συστατικά του βραβείου Τέρνερ- του εικαστικού Οσκαρ για τα πιο πρωτοποριακά και αμφιλεγόμενα έργα τέχνης της βρετανικής εικαστικής σκηνής. Οσοι όμως είδαν τη φετινή μικρή λίστα των υποψηφίων επιβεβαιώνουν πως ο νικητής του 2010 δεν θα είναι ένα νέο ταλέντο με ριζοσπαστικές ιδέες.

Αλήθεια ή κακία για το θεσμό που συμπληρώνει 26 χρόνια παρουσίας και κατάφερε να καθιερώσει πολλά από τα ονόματα της γενιάς των Νέων Βρετανών Καλλιτεχνών; Το βέβαιο είναι πλέον πως οι επιλογές των κριτών είναι συμβατικές και η ηλικία των υποψηφίων διαρκώς ανεβαίνει.

Απόδειξη, οι φετινοί υποψήφιοι. Ο Ντέξτερ Ντάλγουντ είναι 49 χρονώνσυνομήλικος του περσινού νικητή- και παραστατικός ζωγράφος που αγαπά τα τοπία και τους εσωτερικούς χώρους. «Δεν είναι ο καλλιτέχνης που ο κόσμος θα περίμενε να δει ως υποψήφιο για το βραβείο Τέρνερ, αλλά πιστεύω πως θα αναδειχθεί σε φαβορί», υποστηρίζει ο συγγραφέας και κριτικός τέχνης Φίλιπ Χέσνερ, ο οποίος συμμετέχει στην κριτική επιτροπή.

Επόμενη υποψήφια, η Ανχελα Ντε Λα Κρουθ. Η ισπανικής καταγωγής 45χρονη καλλιτέχνιδα παραμορφώνει, σχίζει, σπάει και θρυμματίζει τους καμβάδες της ώστε άλλοτε να μοιάζουν με έργα ζωγραφικής και άλλοτε με γλυπτά.

Κι αν δύο ζωγράφοι δεν είναι ό,τι πιο σύνηθες για το βραβείο Τέρνερ που προτείνει τις εκκεντρικές εγκαταστάσεις και τα βίντεο, την τετράδα των φετινών υποψηφίων κλείνουν δύο γνώριμοι στο ελληνικό φιλότεχνο κοινό καλλιτέχνες οι οποίοι είναι σε θέση να προκαλέσουν τον θόρυβο και τις αντιδράσεις που είθισται να ακολουθούν τη συγκεκριμένη διάκριση.

Πρώτη είναι η 44χρονη Σούζαν Φίλιπς- την είχαμε γνωρίσει στον Μεγάλο Περίπατο του Εθνικού Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το 2004- που δημιουργεί ηχητικές εγκαταστάσεις αναμειγνύοντας τη φωνή της με τους θορύβους χώρων όπως το σούπερ μάρκετ και ο σταθμός των λεωφορείων.

Την τετράδα έρχεται να κλείσει η ομάδα Οτολιθ, την οποία γνωρίσαμε στην 1η Μπιενάλε της Αθήνας. Αποτελείται από τον 44χρονο Κόντβο Εσχουν και την 42χρονη Ανγιαλίκα Σαγκάρ που στα βίντεό τους καταπιάνονται με την επιστημονική φαντασία, τον φεμινισμό, τον καπιταλισμό, το Μπόλιγουντ...
  • Επιμέλεια: Μαίρη Αδαμοπούλου, ΤΑ ΝΕΑ: Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

ΙΝFΟ
Η απονομή θα πραγματοποιηθεί στις 6 Δεκεμβρίου και τα έργα θα εκτίθενται από τις 4 Οκτωβρίου στην Τate Βritain.

No comments: