Friday, November 5, 2010

Τα Καπνομάγαζα στις Σέρρες

Τα Καπνομάγαζα στις Σέρρες

Μια παραγωγή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και της diadrasi.org, η έκθεση «Καπνομάγαζα» του Καμίλο Νόλλα με έργα από τη συλλογή του ΜΦΘ ταξιδεύει στην Πεντάπολη του Δήμου Εμμανουήλ Παππά στο νομό Σερρών και παρουσιάζεται στο νέο Μουσείο Καπνού Πεντάπολης, σε συνεργασία με το Δήμο Εμμανουήλ Παππά.

Μέρος της έκθεσης παρουσιάζεται επίσης στο κτίριο της Φιλαρμονικής στην Πεντάπολη.

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες από παλιές αποθήκες καπνού στο Αγρίνιο, το Βόλο, την Καβάλα, τη Δράμα και την Ξάνθη. Ο Καμίλο Νόλλας φωτογράφισε τα εσωτερικά κτιρίων που στέγαζαν στο παρελθόν καπνεργοστάσια, τα καπνομάγαζα όπως λέγονται στη Βόρεια Ελλάδα. Ο τρόπος που έμπαινε το φως από τα μισάνοιχτα παντζούρια, η πατίνα στα πέτρινα ντουβάρια, τα νοτισμένα πατώματα από την υγρή μυρωδιά του καπνού, οδήγησαν το δημιουργό στην απόφαση να επικεντρώσει τη φωτογράφησή του στους εσωτερικούς χώρους.
Με το φακό του περιπλανιέται μέσα στις αχανείς αίθουσες, που κάποτε έσφυζαν από ζωή, ανακαλύπτοντας πόσο σημαντική υπήρξε στην Ελλάδα η καλλιέργεια και το εμπόριο του καπνού. Οι φωτογραφίες του Καμίλο Νόλλα αποτυπώνουν σχέσεις χώρου σαν ενδείξεις, σαν ίχνη, σαν αποκαΐδια του χρόνου.

Η έκθεση «Καπνομάγαζα» παρουσιάστηκε μέχρι σήμερα στη Θεσσαλονίκη, τη Δράμα, την Αθήνα, το Αγρίνιο, την Καβάλα, την Ξάνθη, το Παρίσι, την Πάτρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Λάρισα.

Ομότιτλος κατάλογος κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Καμίλο Νόλλας Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1968. Σπούδασε φωτογραφία στη Λιέγη, στη Λυών και στην Αθήνα. Από το 1992 έως σήμερα εργάζεται ως ανεξάρτητος φωτογράφος και δάσκαλος φωτογραφίας. Φωτογραφίες του ανήκουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δέχτηκε υποτροφία για το έτος 2009-2010 από το Ίδρυμα Fulbright. 
PhotoBiennale 2010 / 21η Διεθνής Φωτογραφική Συνάντηση
Απρίλιος-Σεπτέμβριος 2010 / Θέμα: Τόπος

Καπνομάγαζα - Καμίλο Νόλλας - 01/11-30/12/10
Χώρος: Μουσείο Καπνού Πεντάπολης Δήμου Εμμανουήλ Παππά (Πεντάπολη Σερρών,
τηλ. 2321352610, 2321352611)
Διάρκεια: 01/11-30/12
Εγκαίνια:  31/10, 11.00
Σχεδιασμός έκθεσης: Θανάσης Μουτσόπουλος
Διοργάνωση: Δήμος Εμμανουήλ Παππά / ΜΦΘ

No comments: