Friday, November 26, 2010

Ζωγραφική και γλυπτική


Εργο του Αχιλλέα Χρηστίδη
Είκοσι περίπου αυτοπροσωπογραφίες, ζωγραφισμένες με λάδι σε φυσικό μέγεθος, παρουσιάζει (έως 30/12) ο Γιάννης Κονταράτος στο «ABOUT» (Μιαούλη 18, Ψυρρή). Οι μεγάλων διαστάσεων αφαιρετικές συνθέσεις της προηγούμενης δουλειάς του, όπου συμβολικά και βιομορφικά στοιχεία τοποθετούνταν σε αυστηρά συμμετρική διάταξη, δίνουν τη θέση τους στη ζωγραφική πραγμάτευση του ίδιου του του προσώπου. Η συμμετρική μετωπική σχεδίαση και ο αφαιρετικός χειρισμός του φόντου συνυπάρχουν, με την έμφαση στα κύρια χαρακτηριστικά του προσώπου που το καθιστούν αναγνωρίσιμο.

Στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας (Βίλα Καπαντζή, Βασ. Ολγας 108), φιλοξενείται έκθεση χαρακτικής της Τόνιας Νικολαΐδη

Παρουσιάζονται περίπου 75 έργα, από τα φοιτητικά χρόνια στην ΑΣΚΤ (1946-1952) - στο εργαστήριο χαρακτικής του Γιάννη Κεφαλληνού - έως την πρόσφατη δημιουργία της, τα ψηφιακά τυπώματα του 2010. Από τα τέλη της δεκαετίας του '70, η χαράκτρια χαράζει και τυπώνει τα έργα της συνδυάζοντας τη λινολαιογραφία, το ανάγλυφο, τη μεταξοτυπία, καθώς και τη φωτογραφία, όπου όμως πάντα σημαντικό ρόλο παίζει το χρώμα και η επιφάνεια. Εικόνες της θάλασσας, αμμουδιές, φλεγόμενα ξύλα, χάρτινα καράβια και πουλιά στοιχειοθετούν τη θεματολογία της. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο άνθρωπος σε δύο μόνο σειρές της, όμως η παρουσία του, η αύρα του, υπάρχει σχεδόν παντού.

Εργα που δημιούργησε ο Δημήτρης Κούκος τα τελευταία χρόνια, αλλά και αντιπροσωπευτικές δημιουργίες από την 40χρονη εικαστική του διαδρομή, φιλοξενούνται στην αίθουσα τέχνης «Ατριον» (Τσιμισκή 94) και στην CASA BIANCA (Β. Ολγας 180 και Θεμιστοκλή Σοφούλη), αντίστοιχα.

Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Αχιλλέα Χρηστίδη φιλοξενείται στην «Tsatsis projects/artforum», (Μητροπόλεως 12, Θεσσαλονίκη).

No comments: