Sunday, November 28, 2010

«Δύο Ελληνες καθορίζουν τη σύγχρονη τέχνη»

Μπορεί η Ελλάδα να φιγουράρει στην κορυφή της λίστας των χωρών με τα σοβαρότερα οικονομικά προβλήματα, αυτό το γεγονός, όμως, δεν εμποδίζει κάποιους Ελληνες να βρίσκονται στη λίστα με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους της σύγχρονης τέχνης. 


Ο Ελληνοκύπριος συλλέκτης Δάκης Ιωάννου και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, αμφότεροι με εντυπωσιακές και πολύτιμες συλλογές, βρίσκονται στη λίστα με τις 100 πιο ισχυρές προσωπικότητες της τέχνης, δίπλα σε ιστορικούς, επιμελητές, γκαλερίστες, καλλιτέχνες, διευθυντές μουσείων, αρχιτέκτονες. Τη συντάσσει και την ανακοινώνει κάθε χρόνο το «Art Review», το κορυφαίο βρετανικό περιοδικό για τη σύγχρονη τέχνη.

Ισχυρότερος άνθρωπος της σύγχρονης τέχνης για το 2010 αναδείχθηκε ο Αμερικανός γκαλερίστας Λάρι Γκαγκόζιαν (στην πέμπτη θέση της περσινής λίστας), ο οποίος μόλις το 2009 άνοιξε γκαλερί και στην οδό Μέρλιν 3, στο Κολωνάκι. Ο Δάκης Ιωάννου βρίσκεται στην 28η θέση, οκτώ θέσεις ψηλότερα από την περσινή, 36η θέση του. Το 2004 είχε βρεθεί στην 6η θέση της πρώτης δεκάδας.
Το περιοδικό κάνει ιδιαίτερη αναφορά, στη δαστηριότητα του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ αλλά και στο Hydra Project Space του συλλέκτη, όπου γνωστοί καλλιτέχνες (Μάθιου Μπάρνεϊ, Μαουρίτσιο Κατελάν) παρουσιάζουν τη δουλειά τους στα παλιά σφαγεία της Υδρας.

Η πιο εντυπωσιακή ελληνική συμμετοχή στη λίστα είναι η παρθενική εμφάνιση του Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Μπορεί να βρίσκεται στην 87η θέση, αλλά το σχόλιο του περιοδικού για εκείνον είναι εξαιρετικά θερμό: «Μέχρι πέρυσι ελάχιστοι γνώριζαν τον Ελληνα επιχειρηματία, σήμερα ακούς παντού το όνομά του», γράφει ανάμεσα σε άλλα το «Art Review», και αναφέρεται στην πρόσφατη παρουσίαση της συλλογής του στην γκαλερί Whitechappel του Λονδίνου, στη σχέση που αναπτύσσει με τη λονδρέζικη Tate Modern και το νέο Ιδρυμα, το σχετικό με τη σύγχρονη τέχνη, που πρόκειται να εγκαινιάσει σύντομα στην Ελλάδα.

Να δούμε, όμως, συνοπτικά ποιοι άλλοι κινούν τα νήματα και καθορίζουν την τύχη της σύγχρονης τέχνης στον κόσμο. Τη δεύτερη θέση, αμέσως μετά τον Γκαγκόζιαν, κατέχει ο 42χρονος Ελβετός Χανς Ούρλιχ Ομπρίστ, εμπνευστής και του «Marathon project», που μια εορταστική εκδοχή του φιλοξενήσαμε πρόσφατα στην Αθήνα, στην επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα. Πέρυσι ήταν στην πρώτη θέση. Στην 7η θέση βρίσκεται ο διευθυντής της Τέιτ, Σερ Νίκολας Σερότα, ενώ η πρώτη δεκάδα κλείνει με τον Γάλλο μεγαλοσυλλέκτη Φρανσουά Πινό.

Στην 35η θέση βρίσκεται η Γιουγκοσλάβα περφόρμερ Μαρίνα Αμπράμοβιτς, που μέσα στη χρονιά αναστάτωσε τη Νέα Υόρκη με την αναδρομική παρουσίαση δουλειάς της στο ΜΟΜΑ. Ο Τζεφ Κουνς, συχνός επισκέπτης της χώρας μας λόγω και της σχέσης του με τον Δάκη Ιωάννου, βρίσκεται στην 47 θέση. Στην 53η, μάλλον χαμηλή, θέση βρίσκεται ένας ακόμη σούπερ σταρ, ο Βρετανός Ντάμιεν Χιρστ, ενώ δύο θέσεις μετά, στην 56η, βρίσκεται ο πολυπράγμων Γάλλος θεωρητικός Νικολά Μπουριό, που θα επιμεληθεί και την επόμενη Μπιενάλε της Αθήνας.

Στην 68η θέση βρίσκουμε το όνομα του Ιταλού προβοκάτορα Μαουρίτσιο Κατελάν, ενώ στην 81η θέση, διόλου κολακευτική για τη φήμη του, βρίσκεται ο Βρετανός συλλέκτης Τσάρλς Σαάτσι. Οι συντάκτες της λίστας επισημαίνουν, πάντως, ότι όποια γνώμη κι αν έχει κάποιος για τον Σαάτσι, δεν μπορεί να παραβλέψει ότι η σχέση του με την τέχνη δεν είναι ποτέ βαρετή.

Το Art Review, επειδή γνωρίζει ότι όσοι βρίσκονται στη λίστα εκτός από διάσημοι ή σημαντικοί είναι και μισητοί, ξεκαθαρίζει τη θέση του με τη φράση: «Η λίστα δεν αποτελεί έναν οδηγό για τους καλλιτέχνες ή τις προσωπικότητες που αγαπάμε, για ανθρώπους που θα θέλαμε να κολακέψουμε ή να αποκαλέσουμε φίλους μας. Πρώτα απ' όλα είναι ένας οδηγός για πρόσωπα που συνδέονται με τις τάσεις, τα δίκτυα και τις δυνάμεις που διαμορφώνουν σήμερα τον κόσμο της τέχνης». *

No comments: