Friday, November 5, 2010

75 χαρακτικά της... φοιτήτριας Τόνιας Νικολαΐδη

75 χαρακτικά της... φοιτήτριας Τόνιας Νικολαΐδη Εργα της σπουδαίας χαράκτριας Τόνιας Νικολαΐδη φιλοξενούνται από τις 25 Νοεμβρίου και ως τις 23 Ιανουαρίου του 2011 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη.

Στην έκθεση παρουσιάζονται περίπου 75 έργα της χαράκτριας από τα φοιτητικά της χρόνια στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (1946-1952) -στο εργαστήριο χαρακτικής του Γιάννη Κεφαλληνού- έως τα τελευταία έργα της, τα ψηφιακά τυπώματα του 2010.

Από τα τέλη της δεκαετίας του ‘70, η Τόνια Νικολαΐδη χαράζει και τυπώνει τα έργα της συνδυάζοντας τη λινολαιογραφία, το ανάγλυφο, τη μεταξοτυπία, καθώς και τη φωτογραφία, όπου όμως πάντα σημαντικό ρόλο παίζει το χρώμα και η επιφάνεια. Δουλεύει τα έργα της κυρίως σε σειρές (δίπτυχα, τρίπτυχα, τετράπτυχα, π.χ. «Θάλασσα, άμμος και φως», 1983, «Ρέκβιεμ για ένα δέντρο», 1988-1995, «Εικόνες νερού», 1995), όπου η μία εικόνα διαδέχεται την άλλη με καθεμιά χωριστά και όλες μαζί να διηγούνται μια ιστορία - γιατί, τελικά, όπως λέει η ίδια, αυτό έψαχνε και ψάχνει πάντα.

Να διηγείται κάτι στον εαυτό της και στους άλλους. «Ανήκω σ’ αυτούς που πιστεύουν πως δεν έχει σημασία με ποια γλώσσα εκφράζεται ο καλλιτέχνης, αλλά τι εκπέμπει το έργο του. Σημασία έχει να μπορέσει ο καλλιτέχνης να βγάλει από μέσα του τον αληθινό του κόσμο, και ο κόσμος του αυτός να μπορέσει να συνομιλήσει με τους κόσμους των άλλων και μαζί να πορευτούν για λίγο στη μαγεία. Αυτό είναι το ζητούμενο», σημειώνει η καλλιτέχνις.

No comments: