Friday, February 27, 2009

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο - Μεγάλα εγκαίνια για μικρά κομψοτεχνήματα - Παρουσιάστηκαν 2.500 ευρήματα που κρατούνταν για χρόνια φυλαγμένα στο σκοτάδι


Πλήθος κόσμου συνέρρευσε για να θαυμάσει τα γεμάτα κομψότητα και χάρη μικροτεχνήματα που στεγάζονται πλέον στις νέες αίθουσες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ)

Κατάμεστο από κόσμο ήταν χθες το βράδυ το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: όχι μόνο από εκπροσώπους της πολιτικής και της διανόησης ή από αρχαιολόγους αλλά και από απλούς φιλότεχνους πολίτες που συνέρρευσαν για να θαυμάσουν από κοντά το λαμπερό κάλλος των σπάνιων έργων μικροτεχνίας που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό. Στην είσοδο τους υποδέχονταν δύο τεράστια πανό. «Τα έργα εγκαινιάζονται, οι συμβασιούχοι απολύονται» έγραφαν. Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς έδωσε το παρών και μίλησε για επέκταση του Μουσείου, την οποία θα δρομολογήσει άμεσα.

Λίγο νωρίτερα είχε ξεναγηθεί αναλυτικώς από τον διευθυντή του Μουσείου κ. Νικόλαο Καλτσά στα 2.500 αρχαία αντικείμενα που επί πολλά χρόνια περίμεναν φυλαγμένα προσεκτικά- αλλά πάντοτε στο σκοτάδι- αυτή την ημέρα. Εργα μικροτεχνίας από τη Γεωμετρική εποχή ως και τη Ρωμαϊκή, που παρουσιάζουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων και τις ποικίλες πτυχές της αρχαίας κοινωνίας, έργα από πολύτιμα υλικά, όπως χρυσός, ασήμι, φαγεντιανή ή και ταπεινός πηλός.

Αριστουργήματα της κοροπλαστικής από όλες τις περιοχές της Ελλάδας είναι τα πήλινα ειδώλια της έκθεσης, τα οποία διατηρούν ακόμη και τα χρώματά τους μερικές φορές, επιτρέποντάς μας να φανταστούμε την αρχική χαρούμενη όψη τους. Περί τα 550 είναι αυτά τα ειδώλια. Και μέσα από αυτά μπορεί να κατανοηθεί η τεχνική της κατασκευής τους, άλλοτε με το χέρι, άλλοτε με κεραμικό τροχό, άλλοτε με μήτρα, αλλά και με πολλούς τρόπους μαζί. Ανάμεσά τους ομοιώματα κατοικίδιων ζώων, σκηνές από την καθημερινή ζωή, παιχνίδια όπως κούκλες με κινητά μέλη ή ένα καροτσάκι που μεταφέρει πιθάρια, κομψές Ταναγραίες με πλούσια ενδύματα, μια ομπρέλα στο χέρι ή μια βεντάλια, καθώς και πολλές θεές και μικροί παιχνιδιάρικοι Ερωτες.

Υ πάρχουν όμως και ολόκληρα σύνολα κοσμημάτων, χρυσών ή αργυρών, που βρέθηκαν σε ταφές πλούσιων γυναικών της αρχαιότητας. Ανάμεσά τους ο λεγόμενος «θησαυρός της Αναβύσσου», ο «θησαυρός της Ερέτριας», καθώς και πολλά ταφικά σύνολα από την Αττική. Είναι χρυσά στεφάνια, περιδέραια, διαδήματα, ενώτια, περικάρπια, δαχτυλίδια, κοσμήματα που ράβονταν στα ενδύματα ή πόρπες, φτιαγμένα με σκοπό να επιδείξουν τον πλούτο και την κοινωνική θέση εκείνων που τα έφεραν. Πολλά είχαν ανατεθεί στα ιερά των θεών, άλλα συντρόφευσαν τους κατόχους τους στον θάνατο, για να διασωθούν ως σήμερα μέσω της αρχαιολογικής έρευνας. Το σύνολο ολοκληρώνεται με την εξαιρετική συλλογή γυάλινων αγγείων που, άλλοτε πολύχρωμα και άλλοτε διάφανα, αποτελούν πραγματικά αριστουργήματα των υαλουργών της αρχαιότητας.

Αυτός ο κόσμος σε μικρογραφία είναι εν τέλει το «αντίπαλον δέος» για το Εθνικό Μουσείο, που πέρα από τη μεγάλη γλυπτική της αρχαιότητας, τα εκπληκτικά χάλκινα αγάλματα, τις τοιχογραφίες και τα άλλα ευρήματα της προϊστορικής εποχής μοιάζει να κλείνει το μάτι στον επισκέπτη φανερώνοντας το άλλο, το χαρούμενο, παιχνιδιάρικο και δυναμικό πρόσωπο της αρχαιότητας.
  • ΤΟ ΒΗΜΑ, Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

No comments: