Tuesday, February 10, 2009

Στο Λούβρο η «κηδεία της Μόνα Λίζα»


Leonardo di ser Piero DA VINCI, dit Léonard de VINCI (Vinci, 1452 - Amboise, 1519)
Portrait de Lisa Gherardini, épouse de Francesco del Giocondo
Entre 1503 et 1506
© Musée du Louvre/A. Dequier - M. Bard

Έκθεση που περιλαμβάνει μία γιγαντιαία παραλλαγή του διάσημου πίνακα από τον καλλιτέχνη Γιαν Πέι Μινγκ.

Ο Γαλλο-κινέζος καλλιτέχνης μπροστά από το έργο του

Μια γιγάντια, φαιά παραλλαγή της Μόνα Λίζα με δάκρυα στα μάτια της και κηλίδες μπογιάς στο μέτωπό της εκτίθεται αυτήν την εβδομάδα στο Μουσείο του Λούβρου σε αίθουσα που γειτνιάζει άμεσα με αυτήν που φιλοξενεί το αριστούργημα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Η νεώτερη δημιουργία του γαλλο-κινέζου εικαστικού Γιαν Πέι-Μινγκ συνιστά τον κεντρικό άξονα της έκθεσης με τίτλο «Η κηδεία της Μόνα Λίζα», κι αποτελεί μία προσπάθεια του Λούβρου για να φέρει τη σύγχρονη δημιουργία δίπλα στα μεγαλουργήματα των παλαιών δασκάλων.

Το πολυσυλλεκτικό έργο του Γιαν αποτελείται από τέσσερις πίνακες. Η μεγάλων διαστάσεων Μόνα Λίζα βρίσκεται στο κέντρο, περιστοιχιζόμενη από δύο μυστηριώδεις φιγούρες, οι οποίες μοιάζουν με ζοφερά σύννεφα και τα οποία είναι κατάστικτα με εικόνες κρανίων, που έχουν προκύψει από αξονικές απεικονίσεις της κεφαλής του καλλιτέχνη.

Στα άκρα ακρότατα του έργου απεικονίζονται ένα πορτραίτο του νεκρού πατέρα του Γιαν, και μία αυτοπροσωπογραφία του ίδιου του καλλιτέχνη σε μία πεισιθάνατη πόζα.

Ο ίδιος τονίζει πως το δημιούργημά του είναι «φόρος τιμής και συνάμα κηδεία» της Μόνα Λίζα, χωρίς να δίνει άλλες πληροφορίες.

Ο Γιαν είναι διάσημος στη σύγχρονη σκηνή της τέχνης για τις προσωπογραφίες πολλών διάσημων προσωπικοτήτων στην ιστορία του 20ου αιώνα, μεταξύ αυτών του Μάο Τσε Τουνγκ και του Μπρους Λι.

No comments: