Saturday, February 14, 2009

Οι καλύτερες φωτογραφίες του 2008



Αυτή είναι η φωτογραφία του κ. Γιάννη Κολεσίδη που κέρδισε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «Ανθρωποι στις ειδήσεις». Η φωτογραφία έχει ληφθεί στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της νεανικής εξέγερσης του περασμένου Δεκεμβρίου. Ξεφεύγοντας από τις τυπικές σκηνές βίας, η φωτογραφία συμπυκνώνει όλη την ένταση των ημερών σε μια κλειστή γροθιά που μοιάζει να έχει ματώσει από τη δύναμη της πίεσης (RΕUΤΕRS/JΟΗΝ ΚΟLΕSΙDΙS)

Ο Ελληνας κ. Ι. Κολεσίδης ανάμεσα στους νικητές του σημαντικότερου ετήσιου διαγωνισμού φωτορεπορτάζ

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ. Ανακοινώθηκαν χθες στο Αμστερνταμ οι νικητές του σημαντικότερου διαγωνισμού φωτορεπορτάζ του κόσμου- ανάμεσά τους και ένας Ελληνας, ο κ. Γιάννης Κολεσίδης . Μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο αμερικανός φωτογράφος Αντονι Σουό, ο οποίος τιμήθηκε με το Παγκόσμιο Βραβείο Φωτορεπορτάζ 2008 (World Ρress Ρhoto Αward 2008) για μια φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Τime». Το θέμα της ήταν η κρίση στην αγορά των ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου στις ΗΠΑ, από την οποία ξεκίνησε η χιονοστιβάδα προβλημάτων στη διεθνή οικονομία.

Εξήντα τέσσερις φωτογράφοι από 27 χώρες τιμήθηκαν για το 2008 σε δέκα κατηγορίες. Συνολικά συμμετείχαν 5.600 φωτορεπόρτερ, προερχόμενοι από 124 χώρες. Πρόκειται για τον 52ο ετήσιο διαγωνισμό καλύτερης δημοσιογραφικής φωτογραφίας. Η απονομή στον νικητή του πρώτου βραβείου, ο οποίος θα λάβει και χρηματικό έπαθλο ύψους 10.000 ευρώ, θα γίνει στις 2 Μαΐου 2009 στο Αμστερνταμ. Παράλληλα ο νικητής θα λάβει και μια επαγγελματική φωτογραφική μηχανή Canon ΕΟS 5D Μark ΙΙ. Στην κατηγορία «Ανθρωποι στις ειδήσεις» το δεύτερο βραβείο έλαβε ο Γιάννης Κολεσίδης του πρακτορείου Reuters, για μία φωτογραφία από τη νεανική εξέγερση του περασμένου Δεκεμβρίου στην Ελλάδα.

Το World Ρress Ρhoto είναι ένας ετήσιος διεθνής διαγωνισμός δημοσιογραφικής φωτογραφίας, στoν οποίov συμμετέχουν εικόνες δημοσιευμένες την προηγούμενη χρονιά σε εφημερίδες και περιοδικά σε όλον τον κόσμο.

Ο εν λόγω θεσμός ξεκίνησε το 1955 στην Ολλανδία από το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα World Ρress Ρhoto· σήμερα αποτελεί το σημαντικότερο ανάλογο βραβείο για τον κόσμο της ενημέρωσης. Υπάρχουν συνολικά 18 κατηγορίες φωτορεπορτάζ, ανάμεσά τους επικαιρότητα, αθλητισμός, ειδησεογραφία, φύση και περιβάλλον, επιστήμη, τέχνη, πορτρέτα.

Η έκθεση του World Ρress Ρhoto δεν απευθύνεται μόνον στους λάτρεις της φωτογραφίας και της τέχνης και στους επαγγελματίες των ΜΜΕ, αλλά και στο ευρύτερο κοινό. Η επιτροπή που κρίνει τις φωτογραφίες και βραβεύει τις καλύτερες συγκεντρώνεται κάθε χρόνο στις αρχές Φεβρουαρίου. Αποτελείται από 13 κριτές, υπευθύνους φωτογραφικών αρχείων, φωτορεπόρτερ και εκπροσώπους ειδησεογραφικών πρακτορείων από διάφορες χώρες. Εφέτος εκλήθη να επιλέξει ανάμεσα σε 96.000 φωτογραφίες.
  • ΤΟ ΒΗΜΑ, Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

No comments: