Wednesday, February 25, 2009

Αταλάντευτος αγωνιστής- εικαστικός


«Υστατο χαίρε» χτες το μεσημέρι για τον 88χρονο ζωγράφο, γλύπτη, μακετίστα, γραφίστα, Θωμά Μώλο, που «έφυγε» προχτές. Αυτοδίδακτος δημιουργός, με πενηντάχρονη εικαστική πορεία, ο Θ. Μώλος διακρίθηκε με την αγωνιστικότητα, σεμνότητα και το ήθος του. Γεννημένος (1921) στα Μέγαρα, εντάχθηκε στην ΕΑΜική Αντίσταση και δεν αρνήθηκε ποτέ τις ιδέες του, πάντα στο πλάι του ΚΚΕ. Στην Κατοχή συνελήφθη από τους Γερμανούς και κρατήθηκε στην απομόνωση. Το 1946, με τις διώξεις των αγωνιστών, πήρε το δρόμο των φυλακών Αβέρωφ και Κεφαλονιάς και έπειτα της πεντάχρονης εξορίας στη Λήμνο και τη Μακρόνησο.

Η πρώτη ατομική έκθεση έργων του πραγματοποιήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Για τις εκθέσεις επέλεγε χώρους προσιτούς στο πλατύ κοινό, κι όχι τα εμπορικά κυκλώματα των γκαλερί. Στη δεκαετία του 1970 πραγματοποίησε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό: γκαλερί «Διαμαρτυρία» (1971), αίθουσα «Περβανιδίου Ινστιτούτου» (Λάρισα, 1974), Λέσχη Γραμμάτων και Τεχνών (Θεσσαλονίκη, 1975), Πανελλήνια Καλλιτεχνική Εκθεση (Ζάππειο, 1975), Δημαρχείο Νίκαιας (1977) κ.α. Ιδιαίτερη αναγνώριση είχε το έργο του «Η ζωή μου στο Μακρονήσι», (IV Διεθνής Εκθεση Ρεαλιστικής Ζωγραφικής, Σόφια, 1982). Ο μεγάλων διαστάσεων πίνακας, που δώρησε το 1986 στο ΚΚΕ, μαζί με τον πίνακα «Εθνική Αντίσταση», ξεχώρισε στην έκθεση, αποσπώντας επαίνους των κριτικών.

Στη ζωγραφική του Θ. Μώλου «ξεδιπλώνεται» η ανθρώπινη ιστορία. Τα ιδανικά της Αντίστασης, οι μαύρες μέρες της εξορίας, αλλά και σύγχρονα γεγονότα (παιδιά Παλαιστίνης, πόλεμος στο Ιράκ κ.ά.). Από την πλούσια γλυπτική του δραστηριότητα, σημειώνουμε τις τοποθετήσεις γλυπτών σε δημόσιους χώρους: Μνημεία Εθνικής Αντίστασης στις περιοχές, Νέα Αρτάκη Εύβοιας, Εγκλοβή Λευκάδας, Μέγαρα Αττικής, Κλειτορία Καλαβρύτων, στο Σπίτι του Αγωνιστή στον Υμηττό. Ξεχωριστή ήταν η προσφορά του στην επιμέλεια των εξωφύλλων του περιοδικού «Εθνική Αντίσταση», στην εικονογράφηση βιβλίων και τη φιλοτέχνηση μεταλλίων συλλόγων και δήμων. Σημαντική στιγμή του ήταν το πολυτελές λεύκωμα «Λαογραφικά των Μεγάρων», με έργα ζωγραφικής του Θ. Μώλου, για τα ήθη και έθιμα των Μεγάρων.

No comments: