Saturday, January 29, 2011

«Επάνοδος» του Αλέξη Ακριθάκη


Η Πινακοθήκη Γρηγοριάδη στο Ν. Ηράκλειο (Μαρίνου Αντύπα 18) παρουσιάζει (έως 30/4) έκθεση έργων του Αλέξη Ακριθάκη (1939-1994), σε επιμέλεια του Παναγιώτη Σ. Παπαδόπουλου. Ο Ακριθάκης έζησε στο Παρίσι από το 1957 μέχρι το 1960. Σπούδασε στη σχολή Γκραν Σομιέρ, συνδέθηκε με σημαντικούς Γάλλους διανοούμενους και καλλιτέχνες και επηρεάστηκε από την αισθητική του γραφισμού. Παρήγαγε έργα με τη μορφή ελικοειδών γραφισμών, συνεχίζοντας τον καλλιγραφικό λυρισμό της δεκαετίας του 1950, που ανταποκρίνονται με αμεσότητα στην αυθόρμητη σχεδιαστική κίνηση του χεριού και «οικειοποιήθηκε» σύμβολα, φιγούρες και φόρμες αυτής της παράδοσης. Κάποιες φόρμες του δανείζονται εραλδικά σύμβολα και σχήματα από τους πολιτισμούς της Λατινικής Αμερικής. 
 
Ο καλλιτέχνης θεωρούσε το εικαστικό έργο παραλλαγή του γραπτού κειμένου, το σχέδιο και τη γραφή «ένα και το αυτό», ή όπως έλεγε ο Ζαν Κοκτώ, από τη δεκαετία του 1930, «οι ποιητές δεν σχεδιάζουν. Αποσυναρμολογούν τη γραφή και στη συνέχεια την ανασυναρμολογούν διαφορετικά». Το έργο του Ακριθάκη διαθέτει κίνηση και «θεατρικότητα». 

Οι εικόνες του, με τσίρκο, ζογκλέρ, ποδήλατα και καρουσέλ, υπονοεί ότι η τέχνη δε διαφοροποιείται από την πραγματικότητα, από την οποία εμπνέεται. Με τις πυκνοσχεδιασμένες φόρμες του «τιμά» τον περιφρονημένο κόσμο του τσίρκου, του πλανόδιου καλλιτέχνη, των λαϊκών πανηγυριών με τις πολύχρωμες λάμπες και τα λούνα παρκ.
Ωρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή: 11 π.μ - 7 μ.μ., Σάββατο 11 π.μ. - 3 μ.μ.

No comments: