Tuesday, January 11, 2011

Τα όνειρα του Μιχαλιτσιάνου στη γκαλερί Ζουμπουλάκη


Μέχρι σήμερα ο Νίκος Μιχαλιτσιάνος δούλευε με ξύλο και πανί. Προσφάτως αποφάσισε να προσθέσει και το PVC χρησιμοποιώντας τη ζωγραφισμένη διαφάνειά του. Αποτέλεσμα, να δώσει την προοπτική σε συνθέσεις δύο διαστάσεων όπως εκείνες που παρουσιάζει στη νέα του έκθεση. Η γκαλερί Ζουμπουλάκη (Πλ. Κολωνακίου 20) φιλοξενεί από την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου και μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου 2011 το σύνολο της δουλειάς του από το 2004 μέχρι σήμερα. 

Ο τίτλος της έκθεσης αυτής είναι «Ονειρα» και έχει να κάνει ακριβώς μ' αυτό: την ανθρώπινη σκέψη στα «μονοπάτια» του ύπνου. Τα έργα του δημιουργούν ένα διάλογο ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό, ενώ τα έργα του αποκτούν δύο κλίμακες και δύο επίπεδα θυμίζοντας θεατρική σκηνή. Από τη μία είναι το μοντέλο σε μικρότερο μέγεθος και και με πραγματικό φως, κι από την άλλη ο χώρος της ζωγραφικής αφήγησης που παρουσιάζεται ως εικόνα του φανταστικού σε μεγαλύτερη κλίμακα. Ο καλλιτέχνης, έτσι, τονίζει με το έργο του τη διαφορά της ανθρώπινης κλίμακας από αυτή του ζωγραφικού χώρου και σχολιάζει τη γραφή και τις διαφορές της ως προς τα υλικά και τη χειρονομία.

Το φως παίζει μεγάλο ρόλο σ' αυτή την ενότητα έργων αφού εντείνει την αίσθηση της θεατρικότητας που δημιουργείται στον θεατή. Ο 52χρονος καλλιτέχνης που έχει σπουδάσει ζωγραφική στην ΑΣΚΤ με καθηγητή τον Νίκο Κεσσανλή κάνει με την έκθεση «Ονειρα» την πέμπτη του ατομική απόπειρα στη συγκεκριμένη γκαλερί. ΄Εχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ η συγκεκριμένη έκθεσή του έρχεται μετά την εικαστική του παρουσίαση στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου. 

No comments: