Wednesday, January 19, 2011

Σχολή Καλών Τεχνών: Και τα μοντέλα μέσω ΑΣΕΠ;


Ακόμη κι εκεί που δεν υπάρχει πρόβλημα πρέπει να το ... εφεύρουμε. Αυτό το σλόγκαν φαίνεται πως κυριαρχεί από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, λειτουργώντας άλλοτε ως ανάγκη και αρκετά συχνά ως πρόσχημα. Το είδαμε στα καθ' ημάς στο συγκρότημα Αλαφούζου με την οριζόντια μείωση μισθών, το είδαμε στη "Νεογάλ" και σειρά άλλων εταιρειών που αθόρυβα και προσχηματικά περικόπτουν χωρίς συστολή μισθούς και εργαζόμενους. Δεν περιμέναμε όμως ότι και η Σχολή Καλών Τεχνών (μια σχολή υψηλού πνευματικού κύρους που -κατά τις φήμες- έχει χρήματα θα "αποδεχόταν" την προσαρμογή στις νέες συνθήκες οικονομικής κρίσης, μειώνοντας τον αριθμό των μοντέλων της από 36 σε 28! Δέχθηκε δηλαδή την περικοπή οχτώ μισθών - κι αυτών όχι ολόκληρων- διότι τα μοντέλα ως ωρομίσθια δεν θεωρούνται εργαζόμενοι "φουλ τάιμ".

Η απορία είναι απλή: δεν υπήρχαν άλλα πιο ελαστικά κονδύλια στη Σχολή ώστε να μειωθούν και να γλυτώσουν τα μοντέλα αλλά και οι φοιτητές που τα χρειάζονται για να γίνεται σωστά η εκπαίδευσή τους; Δεν είναι όμως μόνο η μείωση του αριθμού των μοντέλων. Χθες μόλις κυκλοφόρησε η είδηση ότι οι οχτάμηνης διάρκειας προσλήψεις των μοντέλων, υπάρχει η σκέψη από τούδε και στο εξής να γίνονται πλέον με διαδικασίες ΑΣΕΠ! Σ' αυτή τη διαδικασία δεν συνηγορεί βέβαια η Σχολή, ούτε το υπουργείο Παιδείας απ' ό,τι μαθαίνουμε, το θέμα ωστόσο έχει πάει στον κ. Ραγκούση από την υπογραφή του οποίου θα εξαρτηθεί ο τελικός τρόπος επιλογής. Το πότε θα μπει αυτή αυτή η υπογραφή ή δεν θα μπει δεν το γνωρίζουμε. Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι οι φοιτητές στα εργαστήρια ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής μπαίνουν στις αίθουσες διδασκαλίας χωρίς μοντέλα.

Για μία τυπική διαδικασία, που κάθε χρόνο υλοποιείτο με την κοινή υπουργική απόφαση τριών υπουργείων -Παιδείας, Εσωτερικών και Οικονομικών- φέτος αποφασίστηκε η διαδικασία πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ.

«Από τον περασμένο Ιούνιο έχουμε καταθέσει στο υπουργείο Παιδείας το αίτημά μας για προσλήψεις μοντέλων. Απίστευτη γραφειοκρατία και καθυστερήσεις είναι χειρότερα από την οικονομική κρίση. Το αποτέλεσμα είναι ότι μένει πίσω το εκπαιδευτικό έργο της Σχολής» δηλώνει τώρα η γενική διευθύντρια της ΑΣΚΤ κ. Τζιαναλού και συνεχίζει:"Δεν μπορεί ό,τι περπατάει, κολυμπάει και πετάει να περνά από το ΑΣΕΠ. Πρέπει να υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις στον νόμο. Άλλωστε, δεν υπάρχει τέτοια διάταξη για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Το μοντέλο το διαλέγει ο καλλιτέχνης-δάσκαλος». Το ερώτημα που προκύπτει για τους εργαζόμενους είναι με ποια κριτήρια το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού θα διαλέξει τα μοντέλα που ποζάρουν στα εργαστήρια της Καλών Τεχνών. Είναι γνωστό ότι η επιλογή γίνεται από τη διεύθυνση της Σχολής, με κριτήριο να πληρούν τις καλλιτεχνικές-εκπαιδευτικές τους προϋποθέσεις. Αν αυτές οι προϋποθέσεις είναι ελλιπείς, δεν είναι ανάγκη να φτάσουμε στην "άτεγκτη δημοκρατία" και στην ισοπέδωση για να το αποδείξουμε. [Η ΑΥΓΗ: 19/01/2011]

No comments: