Wednesday, January 12, 2011

Διοχάντη, από την Ελευσίνα στη Βενετία

ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ. Αν και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, δεν έχει βάλει ακόμα την υπογραφή του στην επίσημη ανακοίνωση, η Διοχάντη είναι η καλλιτέχνης που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην φετινή Μπιενάλε της Βενετίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 4 Ιουνίου ώς τις 25 Νοεμβρίου.

Η επιλογή της εικαστικού -που είναι χαρισματική στο να σμιλεύει χρησιμοποιώντας το φως- δεν είναι μόνο κομμένη και ραμμένη στο θέμα της φετινής διοργάνωσης με τίτλο Ιlluminazioni - Illuminations. Αποτελεί επιβράβευση για το πολυετές έργο της, τη χαμηλόφωνη ουσία του χαρακτήρα και της δουλειάς της. Η έκθεση που παρουσίασε το φθινόπωρο στην Ελευσίνα θεωρήθηκε από τις καλύτερες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.
Οι υποψήφιοι
Η πρόταση για τη συμμετοχή της κατατέθηκε από την κριτικό τέχνης Μαρία Μαραγκού και επικράτησε των υπολοίπων 18 φακέλων που υποβλήθηκαν στην αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΠΟΤ. Ανάμεσά στους καλλιτέχνες που είχαν προταθεί ήταν ο Μανώλης Μπαμπούσης, η Λυδία Δαμπασίνα, ο Κυριάκος Κατζουράκης, ο Μπάμπης Βενετόπουλος, ο Γιώργος Χαρβαλιάς, ο Νίκος Τρανός, ο Αγγελος Παπαδημητρίου, η Χριστιάνα Σούλου, ο Κύριλλος Σαρρής, ο Πάνος Χαραλάμπους κ. ά., καθώς και ξένοι καλλιτέχνες.

Η επιτροπή που κλήθηκε να αξιολογήσει τις προτάσεις συγκροτήθηκε από τη διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Αννα Καφέτση, τη διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Μαρία Τσαντσάνογλου, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Ντένη Ζαχαρόπουλο, τον τεχνοκριτικό Νίκο Ξυδάκη και τον εικαστικό Γιώργο Χατζημιχάλη.
Η φετινή διοργάνωση λοιπόν καταπιάνεται με το φως και όλες τις μεταφορικές του σημασίες. Καλλιτεχνική διευθύντρια είναι η Ελβετίδα ιστορικός τέχνης Μπίτσε Κρούγκερ.

Εκτός από τη Διοχάντη, άλλη μια Ελληνίδα, η επιμελήτρια Κατερίνα Γρέγου που ακολουθεί εδώ και πολλά χρόνια διεθνή καριέρα, θα είναι η επίτροπος της Δανίας. Η Γρέγου θα παρουσιάσει μια ομαδική έκθεση διεθνών καλλιτεχνών. [Της Μαργαριτας Πουρναρα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Tετάρτη, 12 Iανoυαρίου 2011]

No comments: