Wednesday, January 19, 2011

Το Γκούγκενχαϊμ στρέφεται στη Βαλτική

Το Ελσίνκι απηύθυνε πρόσκληση συνεργασίας ελπίζοντας να επαναλάβει την επιτυχία του Μπιλμπάο

The New York Times

Στα περίχωρα του Αμπου Ντάμπι εργάτες ολοκλήρωσαν πρόσφατα τη θεμελίωση του νέου Μουσείου Γκούγκενχαϊμ, προϋπολογισμού 800 εκατ. δολαρίων, με την υπογραφή του αρχιτέκτονα Φρανκ Γκέρι. Οταν αποπερατωθεί θα έχει 12 φορές το μέγεθος του νεοϋορκέζικου Γκούγκενχαϊμ. Το Guggenheim Abu Dhabi θα ανοίξει το 2013 και θα είναι το πέμπτο μουσείο στον διεθνή γαλαξία των Γκούγκενχαϊμ.

Και πιθανόν δεν θα είναι το τελευταίο. Χθες, η πόλη του Ελσίνκι ανακοίνωσε την εκ μέρους της ανάθεση στο Ιδρυμα Solomon R. Guggenheim με σκοπό την εκπόνηση μελέτης που θα εξετάζει τη δυνατότητα ανέγερσης ενός νέου μουσείου Γκούγκενχαϊμ στη Φινλανδία. Το Ελσίνκι, με τη συνδρομή του Φινλανδικού Πολιτιστικού Ιδρύματος και του αντίστοιχου Σουηδικού, θα καταβάλει 2,5 εκατ. δολάρια στο Ιδρυμα Γκούγκενχαϊμ για τη συμμετοχή του στο πρότζεκτ.

«Είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε ένα βήμα μπροστά», δήλωσε ο δήμαρχος του Ελσίνκι, Γιούσι Παγιούνεν. «Ολη η περιοχή της Βαλτικής, μαζί με το Ελσίνκι, αλλάζει ραγδαία με νέα αναπτυξιακά έργα κυρίως κατά μήκος της ακτογραμμής. Ενα νέο μουσείο τέχνης θα είναι σημαντική αναζωογόνηση».

Οταν ο εμπορικός λιμένας του Ελσίνκι μετακινήθηκε το 2008, απελευθέρωσε περίπου 620 εκτάρια παραθαλάσσιας έκτασης για έργα κατοικίας και εμπορίου. Ο δήμαρχος άρχισε επαφές με τους ανθρώπους του Γκούγκενχαϊμ πριν από ένα χρόνο περίπου, εμπνεόμενος από την επιτυχία του μουσείου στο Μπιλμπάο, το οποίο από τότε που άνοιξε το 1997 συνέβαλε στην αναμόρφωση της Χώρας των Βάσκων. Το διάσημο κτίριο, έργο του Φρανκ Γκέρι και με χρηματοδότηση της τοπικής κυβέρνησης, προσελκύει περί το ένα εκατ. επισκέπτες ετησίως. Ερευνες κατέδειξαν ότι στα πέντε πρώτα χρόνια λειτουργίας του, το Μουσείο απέφερε περί το ένα δισ. εκατ. δολάρια για την περιοχή των Βάσκων, πάνω από 10 φορές τη δαπάνη κατασκευής του (πέρυσι το μουσείο είχε έσοδα 300 εκατ. δολάρια). «Μιλήσαμε με ανθρώπους στο Γκούγκενχαϊμ στο Μπιλμπάο και στην περιοχή των Βάσκων και αυτό που ακούσαμε ήταν συναρπαστικό», λέει ο δήμαρχος του Ελσίνκι.

Το Γκούγκενχαϊμ στο Μπιλμπάο έγινε πρότυπο για άλλες πόλεις με οικονομικά προβλήματα, οι οποίες προσέγγισαν το Ιδρυμα Γκούγκενχαϊμ βολιδοσκοπώντας το έδαφος. Αν και διεξήχθησαν πολλές έρευνες σε διάφορες πόλεις, όπως στο Ρίο ντε Τζανέιρο και στην Ταϊτσούνγκ στην Ταϊβάν, τα σχέδια δεν προχώρησαν. Ούτε στο Χονγκ Κονγκ ευοδώθηκαν οι ελπίδες.

Μόνο στο Αμπου Ντάμπι προχωράει το μουσείο, η ανέγερση του οποίου τρέχει πιο γρήγορα από το χρονοδιάγραμμα. «Είναι μία μοναδική ευκαιρία γιατί χτίζουμε σε μία tabula rasa, χωρίς προδιαγραφές ούτε υποσχέσεις», λέει ο Ρίτσαρντ Αρμστρονγκ, διευθυντής του Ιδρύματος Γκούγκενχαϊμ. «Στο παρελθόν μας παρέδιδαν ένα “κουτί” και μας ζητούσαν να το γεμίσουμε. Στο Αμπου Ντάμπι έχουμε την ελευθερία να φανταστούμε από την αρχή ένα μουσείο για τον νέο αιώνα». Ο Ουίλιαμ Μακ, πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος, λέει πως ανεξάρτητα από το αν θα χτιστεί ή όχι το μουσείο, η μελέτη για το Ελσίνκι είναι «κάτι που προωθούμε διεθνώς ως ιδέα. Στην περίπτωση αυτή αρχίζουμε με ένα λευκό χαρτί σε ένα καίριο σημείο του κόσμου που όλο και πιο πολύ έρχεται στο επίκεντρο».

Το Ιδρυμα Γκούγκενχαϊμ λειτουργεί το Μουσείο στην Πέμπτη Λεωφόρο και τη Συλλογή Πέγκυ Γκούγκενχαϊμ στη Βενετία. Παρέχει τεχνογνωσία και μάνατζμεντ στο Μπιλμπάο. Το ίδιο θα κάνει και στο Αμπου Ντάμπι, το οποίο χρηματοδοτείται από την εκεί κυβέρνηση. Το Deutsche Guggenheim στο Βερολίνο εγκαινιάστηκε το 1997 ως καρπός συνεργασίας ανάμεσα στο Ιδρυμα Γκούγκενχαϊμ και την Deutsche Bank.
  • Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Tετάρτη, 19 Iανoυαρίου 2011

No comments: