Wednesday, March 17, 2010

Θεσσαλονίκη-Βηρυτός σε φωτογραφικό άξονα γαλλοφωνίας

  • Σπυρος Γιανναρας, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 17-03-10

ΕΚΘΕΣΗ. Δύο πόλεις με μακρά και βαριά ιστορία συναντιούνται με αφορμή μια έκθεση φωτογραφίας. Στη Βηρυτό, το αλλοτινό Παρίσι της Ανατολής, φιλοξενείται η έκθεση «Salonique! Ca va? Ενας αιώνας σχολείο, μια αποστολή. Φωτογραφικές διαδρομές 1906-2006». Η έκθεση που πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Μουσείου Φωτογραφίας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Γαλλοφωνίας (20 Μαρτίου) θα παρουσιαστεί στο «Glass Hall» του υπουργείου Πολιτισμού του Λιβάνου και στη συνέχεια θα ταξιδέψει σε άλλες πόλεις της χώρας.

Πρόκειται για μια φωτογραφική αναδρομή στην ιστορία του πρώτου γαλλικού λυκείου που ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1906 από τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή και μετεξελίχθηκε σε Γαλλικό Ινστιτούτο, το οποίο είχε ως στόχο τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας και τη μετάδοση της γαλλικής κουλτούρας. Η έκθεση που παρουσιάστηκε στο ΦΜΘ το 2006 αναδεικνύει τη γόνιμη παρουσία του εκπαιδευτικού αυτού θεσμού στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει σπάνιες ιστορικές φωτογραφίες, αρχειακό κινηματογραφικό υλικό, αρχιτεκτονικά τεκμήρια, αλλά και γραπτές ακόμη μαρτυρίες της πορείας του Γαλλικού Λυκείου και της συμβολής του στην εξέλιξη της συμπρωτεύουσας. Φωτογραφίες από τη θεμελίωση του Γαλλικού Λυκείου, από τάξεις αποφοίτων, τις σχολικές εκδηλώσεις και από τις επισκέψεις διάσημων σήμερα προσωπικοτήτων όπως του Charles de Gaulle, του Γιάννη Τσαρούχη, της Κατίνας Παξινού, κ.ά.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο ανέθεσε σε δύο σύγχρονους φωτογράφους, την Cathy Cunliffe και τη Λία Ναλμπαντίδου, να προσεγγίσουν με τη δική τους ματιά το θέμα. Η Cunliffe αποτύπωσε την τωρινή καθημερινότητα στο Ινστιτούτο, ενώ η Ναλμπαντίδου παρουσιάζει πορτρέτα μεικτών ζευγαριών.

No comments: