Wednesday, March 17, 2010

Ένας «μπλε» Πικάσο βγαίνει στο σφυρί


Σε αστρονομική τιμή εκτιμάται ότι θα πουληθεί ο πίνακας του Πικάσο «Πορτραίτο του Ανχελ Φερνάντεθ ντε Σότο» στη δημοπρασία του οίκου Christie's στο Λονδίνο τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Reuters.

Ο γνωστός πίνακας της μπλε περιόδου του καλλιτέχνη φιλοτεχνήθηκε το 1903 και αναμένεται να «πιάσει» 45-60 εκατομμύρια δολάρια –πρόκειται για την υψηλότερη εκτίμηση που έχει γίνει ποτέ για έργο που έχει δημοπρατηθεί στην Ευρώπη.

Η σημερινή ανακοίνωση του οίκου Christie's υποδηλώνει τη βελτίωση του κλίματος στην αγορά τέχνης, μετά από το σφοδρό χτύπημα που επέφερε η χρηματοοικονομική κρίση.

Ο πίνακας, ο οποίος απεικονίζει έναν καθιστό άνδρα με ένα ποτήρι αψέντι και μια πίπα τίθεται σε δημοπρασία από τον καταξιωμένο συνθέτη Άντριου Λόιντ Βέμπερ και τα έσοδα από την πώλησή του θα διατεθούν στο ίδρυμα που έχει συστήσει για την προαγωγή των τεχνών και του πολιτισμού στη Βρετανία.

Το ίδιο έργο είχε ξαναπεράσει το κατώφλι του οίκου Christie's το Νοέμβριο του 2006, χωρίς ωστόσο να δημοπρατηθεί εξαιτίας των ισχυρισμών ενός άνδρα ότι ο πίνακας είχε κλαπεί από την οικογένειά του από τους Ναζί. «Το εμπόδιο αυτό ξεπεράστηκε με συμβιβασμό των δύο πλευρών, με αποτέλεσμα ο πίνακας να παραμείνει στην κατοχή του ιδρύματος», είχε δηλώσει η Christie's.

Σύμφωνα με τον Jussi Pylkkanen, πρόεδρο του οίκου Christie's στην Ευρώπη, τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή, το ενδιαφέρον για τον πίνακα είναι «τεράστιο» και το διάσημο έργο είναι πιθανό να καταλήξει είτε σε κάποιο μεγάλο μουσείο είτε σε ιδιωτική συλλογή. «Πρόκειται για το πιο σημαντικό έργο που δημοπρατείται τις τελευταίες δεκαετίες», υπογραμμίζει. [Ναυτεμπορική, 17/03/2010]

No comments: