Tuesday, March 2, 2010

Οι συλλογές της Εθνικής Τράπεζας

ΣΥΛΛΟΓΕΣ. Σε πλήρη δράση βρίσκεται η κίνηση των πέντε Μουσείων (5 Μ) στη Θεσσαλονίκη. Μετά τον Μιρό και τα 30χρονα του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ), έξι μουσεία και ιδρύματα δανείζονται τους χώρους για το εκτενές αφιέρωμα «Ελληνες ζωγράφοι από τη συλλογή της Εθνικής Τράπεζας» που συνδιοργανώνουν το ΜΜΣΤ και η Εθνική Τράπεζα. Εργα Ελλήνων καλλιτεχνών από τη σπουδαία συλλογή της Εθνικής Τράπεζας, απλωμένα σε θεματικές ενότητες, ξεδιπλώνουν την εξελικτική πορεία της νεοελληνικής ζωγραφικής του 19ου και του 20ού αιώνα. Επίκεντρο αποτελεί το ΜΜΣΤ όπου επιλεγμένα έργα από τη συλλογή επιχειρούν μια αναδρομή στην ιστορία της ελληνικής τέχνης.

Χρονολογική παρουσίαση

Περιμετρικά, το Aρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενεί έργα με αναφορές στην αρχαιότητα, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού έργα της δεκαετίας του ’30 που κινήθηκαν ανάμεσα στον μοντερνισμό και τη βυζαντινή ή τη λαϊκή τέχνη, το Τελλόγλειο Ιδρυμα έργα ζωγράφων που άρχισαν τη δράση τους στις αρχές του 20ού αι. και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης βίντεο του Αγγελου Σκούρτη με τις καλλιτεχνικές επεμβάσεις δημιουργών σε κτίρια της Ε.Τ.

Η ιδιαιτερότητα του αφιερώματος έγκειται στην πρώτη ολοκληρωμένη δημόσια έκθεση πορτρέτων από τη συλλογή της τράπεζας που παρουσιάζεται στο Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας. Πορτρέτα, προτομές σε μάρμαρο ή μπρούντζο διοικητών καθώς και μια συλλογή χαρακτικών - προσωπογραφίες ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών που φιλοτέχνησαν (παραγγελία της τράπεζας) μερικοί από τους σημαντικότερους Ελληνες ζωγράφους παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο σύνολό τους. Πολλά έργα «κατέβηκαν» από την ξύλινη κατασκευή όπου ήταν εντοιχισμένα στην αίθουσα του Δ.Σ. του κεντρικού καταστήματος των Αθηνών και μετά τη συντήρησή τους εκτίθενται με τίτλο « Η απεικόνιση του προσώπου». «Η Εθνική εξακολουθεί να αναθέτει σε αναγνωρισμένο ζωγράφο κάθε εποχής να φιλοτεχνήσει την προσωπογραφία κάθε αποχωρούντος διοικητή της. Στα 170 χρόνια λειτουργίας της από το 1841, οι προσωπογραφίες συγκροτούν μια ολοκληρωμένη portrait gallery, η οποία, εκτός του ότι περιέχει έργα των επιφανέστερων καλλιτεχνών κάθε εποχής, καταγράφει παράλληλα την ιστορία της ελληνικής προσωπογραφίας», επισημαίνει η επιμελήτρια της έκθεσης Ολγα Μεντζαφού - Πολύζου. Μεταξύ αυτών, μαρμάρινες προτομές του ιδρυτή της τράπεζας Γεωργίου Σταύρου, του Ελβετού τραπεζίτη Ιωάννη Γαβριήλ Εϋνάρδου, του διοικητή Παύλου Καλλιγά από τους καλλιτέχνες Ιωάννη Κόσσο, Λάζαρο και Γιώργο Φυτάλη, Γεώργιο Βρούτο, προσωπογραφίες διοικητών από τον Νικηφόρο Λύτρα (Στεφάνου Στρέιτ, Αλέξανδρου Ζαΐμη, Ιωάννη Βαλαωρίτη), έργα καλλιτεχνών του 20ού αι. (Κ. Παρθένη, Γ. Γουναρόπουλου, Γ. Μόραλη, Π. Τέτση, Π. Πρέκα, Δ. Μυταρά, Γ. Ρόρρη) και χαρακτικά με προσωπικότητες των γραμμάτων, Αλ. Παπαδιαμάντη (του Ε. Παπαδημητρίου), Ν. Καββαδία (Γ. Μόσχου), Κωστή Παλαμά (Κ. Γραμματόπουλου), Δ. Σολωμού (Α. Τάσσου), Κ. Καρυωτάκη (Γ. Βαρλάμου), Κ. Π. Καβάφη (Αριας Κομιανού), Αντ. Σαμαράκη (Π. Τέτση), Οδ. Ελύτη (Π. Γράββαλου). [Της Γιωτας Mυρτσιωτη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 02/03/2010]

No comments: