Friday, March 26, 2010

Περί... ζωγραφικής


Εργο της Ε. Καφίδα

Εγκαινιάστηκαν στην αίθουσα Τέχνης «Αστρολάβος δεξαμενή» (Ξανθίππου 11) οι εκθέσεις ζωγραφικής της Αλεξάνδρας Νασιούλα, με τίτλο: «8» και ζωγραφικών κατασκευών από χαρτί και χρώμα του Γιάννη Γούτσια, με τίτλο: «Κιβωτοί». Η Αλεξάνδρα Νασιούλα στη νέα της δουλειά παρουσιάζει σώματα και σώματα - τοπία, σε έργα μνημειακών διαστάσεων, με βάση το άσπρο, το μαύρο και το κόκκινο. Στο μεσαίο επίπεδο της γκαλερί ο Γιάννης Γούτσιας, εκθέτει μικρά θεατράκια με σκηνές και χώρους της καθημερινότητάς μας ή τοπία. Εργα-μινιατούρες από τα οποία αναδύεται μια αίσθηση χειρωνακτικής απλότητας και προσωπικής εικαστικής γραφής.
  • Τα χρώματα και το φως της άνοιξης ενέπνευσαν καλλιτέχνες διαφορετικής γενιάς και διαφορετικών τεχνοτροπιών, οι οποίοι εκθέτουν έργα τους (έως 10/4) στην γκαλερί «ΑΤΡΙΟΝ» (Τσιμισκή 94, Θεσσαλονίκη). Συμμετέχουν οι: Μ. Αμάραντος, Ο. Βερυκάκη, Α. Γιαγιάννος, Τ. Δημητρακοπούλου, Ε. Κανά, Β. Καρακατσάνης, Ε. Καφίδα, Τ. Μπατινάκης, Α. Νικολάου, Κ. Παππάς.
  • Συνεχίζεται μέχρι τις 17/4 στην αίθουσα Τέχνης «Καπλανών 5», η έκθεση έργων του Δημοσθένη Αβραμίδη, με τίτλο «εν ετέρα μορφή». Οπως σημειώνει ο τεχνοκριτικός Θανάσης Μουτσόπουλος «Ο Δημοσθένης Αβραμίδης είναι ένας σύγχρονος εικαστικός, ο οποίος έχει μελετήσει βαθιά τη βυζαντινή τέχνη, την αγιογραφία και το ψηφιδωτό, γνωστικές περιοχές τις οποίες διδάσκει επίσης σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Σ' αυτήν εδώ την έκθεση ο καλλιτέχνης κάνει ένα φιλοσοφικό σχόλιο πάνω στην έννοια της αναπαράστασης, παίρνοντας ως αφορμή τις διαφορετικές εκφάνσεις του βυζαντινού και μεταβυζαντινού ιδιώματος, των διαφόρων εποχών και τεχνοτροπιών αλλά και διαφορετικών τεχνικών, όπως την εγκαυστική, την αυγοτέμπερα ή την υδρίαλο, τα οποία εκθέτει δίπλα - δίπλα, ώστε ο θεατής να κάνει μόνος του τις συγκρίσεις του».

No comments: