Friday, March 19, 2010

Βολανάκης, ο σουπερστάρ των δημοπρασιών

O πιο... μοσχοπουλημένος έλληνας καλλιτέχνης, ο Κωνσταντίνος Βολανάκης , εξακολουθεί να είναι βασικός πρωταγωνιστής σε δημοπρασίες έργων ελληνικής τέχνης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αναφορικά με την επερχόμενη δημοπρασία του οίκου Sotheby΄s, ο «πατέρας» της ελληνικής θαλασσογραφίας- με έργα του οποίου ο οίκος Sotheby΄s έχει επιτύχει ιστορικά ρεκόρ τα τελευταία χρόνια- θα συμμετάσχει και στο πρώτο Greek Sale του οίκου για το 2010, που θα γίνει τη Δευτέρα 17 Μαΐου στην έδρα του οίκου στο Λονδίνο, με δύο σημαντικά έργα.

Το πρώτο από αυτά, με τίτλο «Πυροφάνι», χρονολογείται από το 1899 και η τιμή του εκτιμάται μεταξύ 120.000 και 180.000 στερλινών.

Ο συγκεκριμένος πίνακας εξερευνά το παιχνίδι του φωτός που εκπέμπει η φωτιά πάνω στη βάρκα και στις φιγούρες των ψαράδων, με σκηνικό το βελούδινο φόντο μιας ήσυχης νύχτας στη θάλασσα, την ίδια στιγμή όμως είναι μια θαλασσογραφία με την παραδοσιακή έννοια του όρου. Ο πίνακας «Στην ακτή» είναι το δεύτερο έργο του Βολανάκη που προσφέρεται στο Greek Sale του Μαΐου και η τιμή εκτίμησής του κυμαίνεται μεταξύ 80.000 και 120.000 στερλινών.

Σ τη δημοπρασία προσφέρονται επίσης έργα του Σπύρου Βασιλείου, του Σπύρου Παπαλουκά και του Παναγιώτη Τέτση. Ο πίνακας του τελευταίου «Νεκρή φύση με κόκκινα λουλούδια» έχει εκτιμηθεί στις 50.000-70.000 στερλίνες. Η «Μονή Σιμωνόπετρας, Αγιον Ορος» του Σπύρου Παπαλουκά ανήκει στα περίτεχνα έργα της αθηναϊκής περιόδου του καλλιτέχνη: ο Παπαλουκάς, ύστερα από τετραετή παραμονή στο Παρίσι, το 1923 ταξίδεψε στο Αγιον Ορος, όπου και «εκπαιδεύτηκε» ως μαθητευόμενος ενός αγιογράφου.

Σκοπός του ταξιδιού του ήταν να συνεχίσει τις σπουδές του στη βυζαντινή εικονογραφία και να αποτυπώσει το τοπίο της περιοχής, «αναρρώνοντας» ταυτόχρονα από τις τραυματικές εμπειρίες του ως καλλιτέχνη πολέμου, καθώς συμμετείχε στο πλευρό του ελληνικού στρατού στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Το πολύχρωμο τοπίο με το μοναστήρι εκτιμάται μεταξύ 60.000 και 80.000 στερλινών.

Με τον πίνακα «Ερωτόκριτος και Αρετούσα» (τιμή εκτίμησης 80.000-120.000 στερλίνες) ο Νίκος Εγγονόπουλο ς απέτισε φόρο τιμής στον πλούτο της ελληνικής λογοτεχνίας εμπνεόμενος από το σπουδαιότερο επικό ποίημά της.

No comments: