- «Παλαιότερα συνήθιζα να επαναλαμβάνω πως η Ελλάδα είναι η χώρα των ποιητών. Σήμερα, χωρίς κανένα δισταγμό θα προσέθετα: και η χώρα των φωτογράφων. Κυρίως γιατί δυσκολεύομαι πια να διακρίνω τις αξίες των λέξεων από τις αξίες των εικόνων, από τον λόγο της ποίησης γενικότερα, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μάς αποκαλύπτει το νόημα της ζωής».
Τα λόγια αυτά ανήκουν στον διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, Αγγελο Δεληβοριά, και αποτελούν μέρος του προλόγου του στο τελευταίο λεύκωμα της Νίκης Τυπάλδου, «Μόνη, μόνος... όλοι μας». Η φωτογράφος και δημοσιογράφος Νίκη Τυπάλδου, που έχασε τα ξημερώματα του Σαββάτου στα 64 της χρόνια τη μάχη με τον καρκίνο και κηδεύτηκε χθες, αποκάλυψε πολλές φορές το νόημα της ζωής μέσα από τις φωτογραφίες της. Ταξίδεψε άλλωστε σε περισσότερες από 70 χώρες, στη μακρινή Ανατολή (Ινδία, Κίνα), σε όλη την Ευρώπη, Ασία, ΗΠΑ, Αφρική, Βόρειο και Νότιο Αμερική.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα από Μικρασιάτισσα μητέρα και Κεφαλονίτη πατέρα. Αποφοίτησε από τη Σχολή Φωτογραφίας ΑΚΤΟ το 1970 και από το 1972 έως το 1974 έζησε στο Λονδίνο, όπου γνώρισε τον διάσημο φωτογράφο των «Times» Ντον Μακάλεν, ο οποίος, όχι μόνο τη μύησε στα μυστικά του φωτογραφικού φακού, αλλά την έστρεψε στο καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.
Τον επόμενο χρόνο μπήκε στην ΕΡΤ, όπου εργάστηκε μέχρι το 1988. Σε όλο αυτό το διάστημα ταξίδεψε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κάνοντας δημοσιογραφικό ρεπορτάζ. Εχει κάνει εκθέσεις ατομικές στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην Αμερική και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές. Συνάντησε και φωτογράφισε μεγάλες προσωπικότητες όπως τους Τσαρούχη, Ρίτσο, Μόραλη, Γκάτσο, Θεοδωράκη, Μερκούρη, Χατζιδάκι, Τσίρκα, Φαραντούρη και τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο φωτογράφιζε επί 12 χρόνια. Πολλά από αυτά τα πορτρέτα υπάρχουν στο λεύκωμά της «Πορτρέτα-Αυτοί που έζησα» («Μίλητος»).
Από το 1975 έως το 1988 συνεργάζεται με πολλά έντυπα («Επίκαιρα», «Γυναίκα», «Ταχυδρόμος», «Ένα», «Ελευθεροτυπία», «Καθημερινή»). Εχει βραβευτεί δύο φορές από την Ενωση των Ευρωπαίων Φωτογράφων.
No comments:
Post a Comment