Saturday, June 20, 2009

Η σύγχρονη τέχνη ταιριάζει στην Υδρα

  • Αποτελούν θεσμό πλέον οι εικαστικές εκθέσεις στο «Σχολείο» που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια

Για να μπορέσει να μακροημερεύσει ένας θεσμός που αφορά τη σύγχρονη τέχνη χρειάζεται να βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι, με κύριο προσόν το πείσμα και την υπομονή. Το Σχολείο της Υδρας κλείνει φέτος δέκα χρόνια ζωής, χάρις στον ακαταπόνητο Δημήτρη Αντωνίτση, που έχει αφιερώσει πολύ χρόνο και ενέργεια για να βοηθήσει αυτήν την πρωτοβουλία να στεριώσει. Φέτος, λοιπόν, εκτός από την καθιερωμένη πλέον έκθεση στο Σαχτούρειο Γυμνάσιο, υπάρχουν έργα διασκορπισμένα σε διάφορα άλλα μέρη του νησιού από 50 καλλιτέχνες που έχουν πάρει μέρος σε παλαιότερες δράσεις.

Από το σουβλατζίδικο «Κρεμμύδι» μέχρι και το εξαιρετικό ζαχαροπλαστείο «Ανεμώνη» (με τα καλύτερα αμυγδαλωτά του νησιού) και από το ξενοδοχείο Μπρατσέρα μέχρι το νοσοκομείο και το ΚΑΠΗ, έχουν τοποθετηθεί έργα, αποδεικνύοντας ότι η έκθεση έχει σπάσει τα όρια του χώρου όπου συνήθως παρουσιάζεται και έχει αγκαλιαστεί από ολόκληρη την Υδρα. Αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για δημιουργίες σύγχρονης τέχνης, τότε αυτή η αποδοχή γίνεται ακόμη πιο σημαντική, με μία «άτυπη» αναδρομική διασκορπισμένη παντού.

Ετσι, λοιπόν, μετά τον Μάθιου Μπάρνεϊ και την εντυπωσιακή του περφόρμανς με τον καρχαρία που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο νησί εγκαινιάζοντας τον χώρο του Σφαγείου, κάτοικοι και επισκέπτες έχουν φέτος πολλές ευκαιρίες να «σκοντάψουν» πάνω σε κάποιο έργο τέχνης στην Υδρα.

Εκτός από τα έργα εκτός Σχολείου, υπάρχει και η φετινή έκθεση στο Σαχτούρειο. Συμμετέχουν συνολικά επτά καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους οι Ελληνες Μαργαρίτα Μποφίλιου και Κώστας Σαχπάζης. Στις αίθουσες του παλαιού καπετανόσπιτου που μετατράπηκε σε σχολείο και ύστερα σε χώρο εικαστικών δράσεων παρουσιάζονται βίντεο, σχέδια, εγκαταστάσεις, ζωγραφική και φωτογραφίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως πάντα, κάποιοι από τους καλλιτέχνες που δείχνουν έργα τους περνούν ένα χρονικό διάστημα στην Υδρα κάνοντας residency.

Ο καλλιτέχνης αλλά και επιμελητής Δημήτρης Αντωνίτσης έχει δώσει έμφαση στο θέμα του πορτρέτου, είτε πρόκειται για τα ομοιώματα εικόνων που φτιάχνει ο Γερμανός εικαστικός Κάρστεν Φοκ είτε για την εξαιρετική δουλειά του Μπομπ Γουίλσον, ο οποίος παρουσιάζει για πρώτη φορά έργα του στην Ελλάδα. Είναι τέσσερα βίντεο που δείχνουν από κοντά πλάνα ζώων, ενώ σε ένα από αυτά η ηθοποιός Σάλμα Χάγιεκ παριστάνει τον κύκνο.

Ευαίσθητη και ποιητική είναι η δουλειά της Μαργαρίτας Μποφίλιου που έχει φτιάξει μικρά γλυπτά με κοχύλια, αλλά κι ένα γλυπτό χιμπαντζή. Ο Τζέραλντ Φέρστερ τραβάει κοντινές λήψεις ανθρώπων που διακατέχονται από τρόμο και αγωνία. Στις φωτογραφίες του, το πρόσωπο συσπάται από μια κραυγή, το βλέμμα είναι έντονο και διαπεραστικό, οι εκφράσεις επηρεάζουν την ψυχολογική διάθεση του θεατή. Η Ζιζέλ Καρντέλ είναι δανικής καταγωγής που υιοθετήθηκε από μια οικογένεια Αφροαμερικανών. Στα έργα που παρουσιάζει στο Σχολείο, διερευνά εικαστικά τις σκανδιναβικές της ρίζες.

O Νεοϋορκέζος Κάουζ έχει παιγνιώδη διάθεση και παρουσιάζει πίνακες με τα γνωστά Στρουμφ, ενώ ο δικός μας Κώστας Σαχπάζης κάνει εγκαταστάσεις.

  • Ποιοι καλλιτέχνες εκθέτουν και πού

Ο Michael Bevilacqua και η Hanna Liden εκθέτουν στο ΚΑΠΗ Υδρας, η Marilyn Minter στο κοσμηματοπωλείο Greco Gold, ο Γιάννης Βαρελάς και η Ραλλού Παναγιώτου στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρας, ο Βασίλης Ζηδιανάκης σε γαϊδουράκι (!), ο Torben Giehler στην καφετέρια Ισαλος, ο Konstantin Trubkovich στο μπαρ Πειρατής, ο Tilo Schulz στο Δημαρχείο, ο Scott Campbell στην Hydronetta, ο David Kennedy-Cutler στο φαρμακείο Γαββαλά, ο David Casini στο κοσμηματοπωλείο Votsi, ο Alexander Lee στο Δημοτικό Ταμείο, η Greta Frau στην Ταβέρνα Αγορά και η Jessica Craig-Martin στην ταβέρνα της Κυρίας Σοφίας.

Ο Markus Huemer παρουσιάζει έργα του στο Hydra Hotel και η Ζωή Κεραμένα στην Bratsera, η Marlene McCarty στο Αγροτικό Ιατρείο και ο Vik Muniz στο σουβλατζίδικο Κρεμμύδι κ. ά. Η έκθεση της Υδρας θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου.

  • Της Μαργαριτας Πουρναρα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Σάββατο, 20 Iουνίου 2009

No comments: