Wednesday, June 17, 2009

Εκθεση του Τόμας Στρουθ στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ. Μια έκθεση όπου οι ρόλοι αντιστρέφονται και ο θεατής γίνεται έκθεμα, εγκαινιάζεται σήμερα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Στη δουλειά του Γερμανού φωτογράφου Τόμας Στρουθ κυριαρχεί το εύρημα της αντιστροφής, από τη σειρά φωτογραφιών «Φωτογραφίες μουσείων», που παρουσίασε το 1991. Η σειρά αποτελείται από έγχρωμες φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων από σημαντικά μουσεία του κόσμου, στις οποίες οι επισκέπτες παρακολουθούν τα εκθέματα. Με αντίστοιχο τρόπο εργάστηκε ο Στρουθ και στον κύκλο «Dandelion Room», ο οποίος αποτελείται από φωτογραφίες λουλουδιών που παρήγγειλε ο καλλιτέχνης σε μια ιδιωτική κλινική στην Ελβετία, με σκοπό να τοποθετηθούν στα δωμάτια των ασθενών.

Στην πρώτη ατομική έκθεση του Στρουθ στην Ελλάδα παρουσιάζονται δείγματα αυτών των κύκλων, όπως και από τις παλιότερες δουλειές του, οι οποίες έδιναν έμφαση στα αρχιτεκτονικά και αστικά θέματα. Από το 1976 φωτογραφίζει συστηματικά δρόμους και κτίρια σε πολλά μέρη του κόσμου, από την Αμερική μέχρι την Ιαπωνία, ακολουθώντας τις αρχές της «Νέας Αντικειμενικότητας», μιας τάσης που εμφανίστηκε στις αρχές τις δεκαετίας του ’70, η οποία δίνει έμφαση στην πιστή αναπαράσταση καθημερινών πραγμάτων και στη στυγνή αναπαράσταση της πραγματικότητας.

  • Η έκθεση του Τόμας Στρουθ στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, που εντάσσεται στις παράλληλες εκδηλώσεις της Μπιενάλε, θα διαρκέσει έως τις 14 Σεπτεμβρίου.

No comments: