Wednesday, June 24, 2009

Πέθανε η διακεκριμένη ζωγράφος Όλια Ιβανίτσκι


Πέθανε στο Βελιγράδι, σε ηλικία 78 ετών, η διακεκριμένη ζωγράφος και γλύπτρια, Όλια Ιβανίτσκι, ανακοινώθηκε από την Ένωση Εικαστικών Καλλιτεχνών της Σερβίας (ULUS).

Η Όλια Ιβανίτσκι γεννήθηκε το 1931 στην πόλη Πάντσεβο της Σερβίας από Ρώσους μετανάστες. Σπούδασε Γλυπτική στη Ακαδημία Εικαστικών Τεχνών στο Βελιγράδι, αλλά σε όλη τη ζωή της αφιερώθηκε στη ζωγραφική.

Η Ιβανίτσκι ήταν μια από τις πιο σημαντικές και δημοφιλείς προσωπικότητες στη σκηνή Καλών Τεχνών της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας από το 1950.

Μαζί με νέους καλλιτέχνες, συγγραφείς, φιλοσόφους, αρχιτέκτονες, μουσικούς, τους οποίους ένωνε η αστείρευτη αγάπη για την τέχνη και η πίστη για τη δύναμή της, ίδρυσε την ομάδα «Μεντιάλα», το 1959, η οποία ήταν εντελώς αντίθετη στη σοσιαλιστική πολιτική της χώρας στον τομέα του πολιτισμού.

Η Όλια Ιβανίτσκι διοργάνωσε 87 ατομικές εκθέσεις στη χώρα και στο εξωτερικό και έχει λάβει μεγάλο αριθμό βραβείων και διακρίσεων, όπως το βραβείο «Βουκ Κάρατζιτς» για το σύνολο του έργου της.

Ήταν η πρώτη καλλιτέχνης που έφερε την ποπ-αρτ τέχνη στο Βελιγράδι. Πίνακές της Ιβανίτσκι φιλοξενούνται σε πολλά μουσεία και γκαλερί σε όλο τον κόσμο.

Η Όλια Ιβανίτσκι είχε ανακηρυχθεί η καλύτερη ζωγράφος του 20ού αιώνα στη Γιουγκοσλαβία με βάση ψηφοφορία του κοινού σε όλη τη χώρα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: