Sunday, June 14, 2009

Ανοίγει αύριο τις πύλες της στο κοινό η δεύτερη Μπιενάλε της Αθήνας, στην παραλία του Φαλήρου

  • Από ΄δώ πάνε στον «Παράδεισο»

Αntti Laitinen,Ιt΄s Μy Ιsland,δράση κατασκευής νησιού από την έκθεση «Live» του Δημήτρη Παπαϊωάννου και του Ζάφου Ξαγοράρη

Η δεύτερη Μπιενάλε της Αθήνας 2009 «Ηeaven» ανοίγεται προς τον θαλασσινό ορίζοντα, δύο χρόνια μετά την επιτυχία της πρώτης Μπιενάλε του 2007 με τίτλο «Destroy Αthens». Επτά διακεκριμένοι έλληνες και ξένοι επιμελητές και τουλάχιστον 130 καλλιτέχνες απ΄ όλον τον κόσμο καλούνται να διαπραγματευθούν το θέμα του «Παραδείσου» με ποικίλες καλλιτεχνικές εκφράσεις:

Πλωτά έργα, ψυχεδελικά ταξίδια, δαντικοί παράδεισοι... Οι επτά επιμελητές με την καλλιτεχνική ομάδα τους θα παρουσιάσουν στην παραλία του Φαλήρου, σε μια έκταση που ξεκινά από τις αναξιοποίητες ολυμπιακές εγκαταστάσεις και απλώνεται σε 2,5 χιλιόμετρα από τον Φλοίσβο ως τον Μπάτη, έξι διαφορετικές συλλογικές εκθέσεις. Κάθε έκθεση θα διατηρεί την εικαστική αυτονομία της, αλλά όχι και την ανεξαρτησία της: ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του Ανδρέα Αγγελιδάκη προσδίδει στη διοργάνωση έναν κεντρικό, αφηγηματικό άξονα και συμπαγή χαρακτήρα ενώνοντας τα επί μέρους με το σύνολο.

Δημιουργείται κατ΄ αυτόν τον τρόπο μια παραλιακή εικαστική «τοπιογραφία»: Βίντεο, περφόρμανς, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, εφήμερες και μη εγκαταστάσεις, φωτογραφίες, ζωγραφική, ομαδικές δράσεις. Οπου όμως η έννοια του παραδείσου δεν προσεγγίζεται μονοσήμαντα. Παραμένει ανοιχτή σε κάθε είδους ερμηνείες και μεταμορφώσεις - θετικές και αρνητικές.

Συνοπτικά, ακολουθεί περιγραφή του πνεύματος των εκθέσεων.

▅ Στo «Ηeaven Live», ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και ο Ζάφος Ξαγοράρης θα λειτουργήσουν ως «υπερενορχηστρωτές» μιας σειράς αλλεπάλληλων δράσεων με εφήμερες εγκαταστάσεις, οθόνες, πλωτές πλατφόρμες, μουσικές παραστάσεις, ομαδικές δράσεις κάτω από την επιφάνεια του νερού, πάνω στις στέγες των κτιρίων, στον δρόμο. Οι περαστικοί είναι προσκεκλημένοι!

▅ Στο «Παγκόσμιο Κέντρο Ερωτήσεων», η επικεφαλής επιμελήτρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Βαρκελώνης Τσους Μαρτίνες δίνει στους καλλιτέχνες της (από τον Αλέξη Ακριθάκη ως τον Λάκη και Αρη Ιωνά και από τον Τζεφ Κορνέλις ως τον Ρομπέρτο Κουόγκι) μια απλή κατεύθυνση: υποβάλλουν οι ίδιοι τις ερωτήσεις και τις «παραδείσιες» υποθέσεις μέσα από τα έργα τους.

▅ Αντιθέτως, η Αμερικανίδα Κάι Σοφί Ραμπίνοβιτς (ως πρόσφατα καλλιτεχνική διευθύντρια της φουάρ σύγχρονης τέχνης της Βασιλείας Αrt Βasel) καλεί τον θεατή να αναδομήσει τον δικό του παράδεισο μέσα από μια σειρά έργων που αλλάζουν διαρκώς φύση και ταυτότητα.

«Υπέροχη απομόνωση, Αθήνα» τιτλοφορεί την έκθεσή της, καθότι ο Παράδεισος είναι εσωτερική υπόθεση.

▅ «Διότι η ευθεία οδός έχει χαθεί», η έκθεση της ιταλίδας επιμελήτριας Νταϊάνα Μπάλτον, εξελίσσεται γύρω από τους οκτώ κύκλους του Καθαρτηρίου του Δάντη. Οδηγούν στην πύλη του Παραδείσου μέσω μιας οριζόντιας δομής έργων, σαν σε κέλυφος ναυτίλου, που ολοένα στενεύει ώσπου να γίνει μικρή τρύπα-πέρασμα.

▅ Στο «Ηotel Ρaradies», η Νάντια Αργυροπούλου αναζητεί το αποτύπωμα ενός ιδανικού τόπου. Ανάμεσα σε καλλιτέχνες όπως ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ο Κένεθ Ανγκερ, η Χριστιάνα Σούλου, ο Πολ Τσαν, βρίσκεται και το «Ηotel Ρalenque» του Ρόμπερτ Σμίθσον από το Γκουγκενχάιμ της Νέας Υόρκης.

▅ Ο Χριστόφορος Μαρίνος, τέλος, στο «Πόσοι άγγελοι μπορούν να χορέψουν στο κεφάλι μιας καρφίτσας» προσεγγίζει την έννοια του παραδείσου ως πιθανότητας στην καθημερινότητά μας και όχι ως μεταφυσικής.

Καλλιτεχνικοί διευθυντές είναι οι ΧΥΖ (Ξένια Καλπατσόγλου, Ρoka Υo, Αυγουστίνος Ζενάκος), που έδρασαν και ως επιμελητές στην πρώτη Μπιενάλε της Αθήνας.

  • Η 2η Μπιενάλε της Αθήνας 2009 «Ηeaven» θα διεξαχθεί από τις 15 Ιουνίου ως τις 4 Οκτωβρίου στον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου (κτίριο πεζογέφυρας-Εσπλανάδας και πλατεία Νερού) καθώς και στην παραλιακή ζώνη του Παλαιού Φαλήρου από τον Φλοίσβο ως τον Μπάτη.
  • Ωρες λειτουργίας: 12.00-24.00. Πληροφορίες στο τηλ. 210 5232.222 ή στη διεύθυνση www.athensbiennial.org.
  • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΑΦΕΡΜΟΥ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

No comments: