Tuesday, October 12, 2010

ΤΑΣΣΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΣ: Πάντα κοντά μας


Είκοσι πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το «φευγιό» του Τάσσου Αλεβίζου. Ηταν 13/10/1985, όταν ο μεγάλος μας χαράκτης άφησε την τελευταία του πνοή. Πρωτοστάτης στην ανάπτυξη του μαζικού, προοδευτικού πολιτιστικού κινήματος, ο Τάσσος παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του στρατευμένος στην υπόθεση της πάλης για μια νέα κοινωνία, δίκαιη, δημοκρατική και σοσιαλιστική. Γνήσιος πατριώτης, ποτισμένος με τα ιδανικά του ΚΚΕ, αλλά και με την ελληνική παράδοση, δημιούργησε ένα έργο οικουμενικό και διαχρονικό, πρωτότυπο, ρωμαλέο και σύγχρονο. Μια δημιουργία που αποτυπώνει το σφυγμό, το πάθος, τις ελπίδες και τους αγώνες του λαού μας, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην ελληνική και παγκόσμια χαρακτική. Ακριβό κειμήλιο για τις νεότερες γενιές τα έργα του, που οφείλουν να τα διαφυλάξουν.
Σ' αυτό το πλαίσιο σημαντική είναι η δράση και προσφορά της «Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών "Α. Τάσσος"», που από τη στιγμή της δημιουργίας της έχει ως στόχο τη διαφύλαξη και προβολή του έργου του Τάσσου. Ξεχωριστή δραστηριότητά της, η επιτυχημένη διοργάνωση των εκθέσεων «Νέοι Χαράκτες», η οποία έχει γίνει πλέον θεσμός για την καλλιτεχνική ζωή της χώρας. Πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια και ταξιδεύει σε πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου, προσφέροντας μία πιστή εικόνα της δουλειάς των νέων χαρακτών, αλλά και τον προσανατολισμό της χαρακτικής στον τόπο μας.
Οι δύσκολοι καιροί και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εταιρεία, δεν επέτρεψαν φέτος - όπως μας είπε ο Πρόεδρός της, Κώστας Νίτσος, την πραγματοποίηση αφιερώματος στη ζωή και το έργο του Τάσσου. Ομως, το 2014, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του «χαράκτη του αγώνα», δρομολογείται μεγάλη εκδήλωση σε συνεργασία με την «Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης '41 - '44», αλλά και αναδρομική έκθεση έργων του, η πρώτη μετά το «φευγιό» του. Τέλος, ελπίζουμε ότι σύντομα η Βουλή των Ελλήνων θα υιοθετήσει το αίτημα της Εταιρείας και θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια της ξυλογραφίας - γλυπτού «Το Πολυτεχνείο». [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2010]

No comments: