Friday, October 15, 2010

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος: Αδηλο το μέλλον του

Στον «αέρα» βρίσκεται η συνέχιση της λειτουργίας του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΝΠΔΔ επιχορηγούμενο από το υπουργείο Πολιτισμού), όπως προκύπτει από την προχτεσινή συνάντηση του ΔΣ, με επικεφαλής την πρόεδρο, Εύα Μελά, με την γγ του ΥΠΠΟ-Τ, Λ. Μενδώνη.

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ εξέθεσε την ασφυκτική κατάσταση που έχει περιέλθει ο φορέας «λόγω της συστηματικής υποχρηματοδότησής του (στο μισό των ανελαστικών του δαπανών) από το ΥΠΠΟΤ, που βάζει εμπόδια στη λειτουργία του και στην υλοποίηση των σκοπών του», όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, ενώ κατέθεσε και αναλυτικό υπόμνημα για τα προβλήματα τόσο του ΕΕΤΕ, όσο και των εικαστικών καλλιτεχνών.

Ωστόσο, η γγ του ΥΠΠΟΤ δήλωσε ότι «λόγω της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης, δεν προτίθεται να αντιμετωπίσει το ΥΠΠΟΤ τα οξυμένα ζητήματα λειτουργίας του ΕΕΤΕ ως ΝΠΔΔ, που απορρέουν από χρέη που έχουν συσσωρευτεί λόγω της σταθερής υποχρηματοδότησης του φορέα». Δεσμεύθηκε μόνο ότι... «θα εισηγηθεί» στον υπουργό Πολιτισμού για την καταβολή των 62.500 ευρώ προκειμένου να δοθούν οι μισθοί των υπαλλήλων του ΕΕΤΕ ως το τέλος του χρόνου, και των 50.000 ευρώ για τα έξοδα μετεγκατάστασης του ΕΕΤΕ στο κτίριο της οδού Βαλτετσίου 42 που είναι σχεδόν έτοιμο (μετά από 27 χρόνια...). Επιπλέον, δεσμεύθηκε να μεσολαβήσει προκειμένου να συναντηθεί το ΔΣ του ΕΕΤΕ με τον υπουργό, «που ως γνωστόν με την ανάληψη των καθηκόντων του στις εκλογές του 2009, δεν έχει συναντηθεί ποτέ με το συλλογικό φορέα των εικαστικών καλλιτεχνών».

Από τα παραπάνω προκύπτει ευθέως ότι η τακτική και επαρκής χρηματοδότηση του ΕΕΤΕ είναι... «παρελθόν», πολύ περισσότερο που τα ποσά για τα οποία «δεσμεύτηκε» η γγ υπολείπονται κατά πολύ των άμεσων και πραγματικών αναγκών του φορέα, όπως προκύπτει από το υπόμνημά του, στο οποίο αναφέρεται ότι, μόνο τα χρέη του ανέρχονται στα 200.000 ευρώ. Ενώ, η επιχορήγηση για το 2011, με βάση τις υποχρεώσεις που καλείται να υλοποιήσει το Επιμελητήριο βάσει του ιδρυτικού του νόμου, πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

No comments: