Sunday, October 24, 2010

«Η Ιερότητα της Φύσης - η Απειλή» και η δική μας ευθύνη...


Τον πίνακα «Η Ιερότητα της Φύσης - η Απειλή» ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός τον πρόσφερε στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, η δική του συνεισφορά στους σκοπούς του.
  • Tης Eλενης Mπιστικα, Η Καθημερινή, 24/10/2010
Ολοι μας μάθαμε πια πόσο δύσκολος είναι ο αγώνας να σπέρνεις ελπίδες σε χέρσο χωράφι και να περιμένεις να βλαστήσουν, να ανθίσουν, να καρπίσουν... Είτε αφορά την πολιτική, τον πολιτισμό, την οικονομία, την πρόοδο, το δικό μας παρόν ή το μέλλον των γενεών που θα ’ρθουν, ο αγώνας πρέπει να ’ναι και ομαδικός και προσωπικός, για να φέρει αποτέλεσμα. Τι είναι μια επιτυχημένη ογκώδης διαδήλωση, παρά ένας άνθρωπος, και άλλος άνθρωπος, και άλλοι, πολλοί άνθρωποι, που πιστεύουν στον ίδιο σκοπό, βγήκαν να δηλώσουν την πίστη τους και την απόφασή τους να τον υπηρετήσουν, και έγιναν διαδήλωση ποτάμι, λαοθάλασσα, βοή που φθάνει πολύ μακριά... Οταν όμως πρόκειται για κάτι τόσο θεμελιώδες, και τόσο ιερό, όπως η Φύση, και επάνω της στέκεται, σύννεφο μαύρο, η Απειλή, τότε η ευθύνη από μαζική υπόθεση γίνεται καθαρά προσωπική – ακριβώς όπως η προσευχή.

Πίστη, ένταση, προσήλωση στον στόχο, δεν χρειάζεται καν δυνατή φωνή.

Οταν υπάρχει ιερότης σκοπού, και ένας ψίθυρος φθάνει για να εισακουστούμε, όπως συμβαίνει σε μια εκκλησιά ή σε έναν αρχαίο ελληνικό ναό. Ο ψίθυρος είναι η εξωτερίκευση της απόφασης για δράση. Αρκεί αυτό. Δεν χρειάζονται τυμπανοκρουσίες, συνθήματα, πλακάτ και οργανωμένες ενέργειες. Το ίδιο δυνατή και αποφασιστική είναι η παρουσία του ενός, της μιας, γιατί έτσι συγκεντρώνονται οι πολλοί και η δική τους φωνή περνά και σε άλλους, και σε άλλους...

Οι σκέψεις αυτές μπροστά σε έναν πίνακα του Αλέκου Φασιανού, που πιστός στο μοτίβο «Η Τέχνη για την Τέχνη» αισθάνθηκε την υποχρέωση, την εσώτερη παρόρμηση να προσφέρει την τέχνη του, να βάλει το δικό του «λιθαράκι» στον αγώνα για τη Φύση, που στις μέρες μας, και εξαιτίας μας, έφθασε να απειλείται η ίδια, και μαζί της η ανθρωπότητα, το οικοσύστημα και όλος ο πλανήτης Γη. Ο Αλέκος Φασιανός ζωγράφισε έναν ξυλοκόπο που ετοιμάζεται να κόψει το δέντρο της ζωής, εκεί που φωλιάζουν τα πουλιά. Το έργο του αυτό το πρόσφερε στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και στην πρόεδρό του κ. Νίκη Γουλανδρή, και ο ίδιος θα ερμηνεύσει τι είναι αυτό που τον ώθησε να διαλέξει αυτό ειδικά το θέμα, με τη γνωστή σε όλους μας αμεσότητα και γνησιότητα του λόγου του.

Για τον λόγο αυτό το Μουσείο Γουλανδρή, τα μέλη του Δ.Σ. και η πρόεδρος κ. Νίκη Γουλανδρή προσκαλούν φίλους τού Μουσείου, και της τέχνης, σε γεύμα την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, ώρα 21.00, στο Αίθριο του Κέντρου ΓΑΙΑ, στην Κηφισιά. Εκεί θα παρουσιαστεί το έργο, και ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός θα μας μιλήσει για όλα αυτά που περικλείει ο τίτλος του πίνακα «Η Ιερότητα της Φύσης - η Απειλή». Θα τραγουδήσει η υψίφωνος Αναστασία Ζαννή. Για όσους θα ’θελαν να έχουν το ζωγραφισμένο μήνυμα-δίδαγμα με την υπογραφή του Αλέκου Φασιανού, θα υπάρχει περιορισμένος αριθμός λιθογραφιών του έργου, διαστάσεων 55x55, στην τιμή των 700 ευρώ, υπέρ των σκοπών του Μουσείου. Για τον ίδιο σκοπό και η συμμετοχή κατ’ άτομο στο γεύμα 100 ευρώ. Το Κέντρο ΓΑΙΑ, με είσοδο από την Οθωνος 100, Κηφισιά, διαθέτει και χώρο στάθμευσης.

No comments: