Wednesday, October 6, 2010

Φθινόπωρο εκθέσεων

Εργο της Ειρήνης Ηλιακοπούλου
  • Με τίτλο «Σπαράγματα λίμνης», εγκαινιάζεται σήμερα στην γκαλερί «Atrion» (Τσιμισκή 94) στη Θεσσαλονίκη, έκθεση ζωγραφικής της Χρύσας Βέργη. «Η Χρύσα Βέργη είναι ζωγράφος της φύσης», ανέφερε η Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα. «Είναι παθιασμένη με τη φύση, με μια φύση λεοναρδική, γεμάτη ενέργεια, κίνηση, ζωντάνια, μια φύση που μεταμορφώνεται αδιάκοπα». «Οριακά τοπία συναντούν τον ουρανό με τη γη, στα κάτοπτρα της υγρής επιφάνειας», σημειώνει η ίδια η δημιουργός. «Ο βυθός, προαιώνια αμφίβια μνήμη, μιας αθέατης, αλλά αισθητής ζωής. Κοσμικοί ψίθυροι, "τα πάντα ρει" στην παρυφή, στην όχθη, στο σύνορο. Εικόνες μεταιχμιακές στα δικά μου ξέφωτα, στο δικό μου σκηνικό παιχνίδι. Τα χρώματα αντικαθιστούν τις λέξεις, που επιστρέφουν στην αρχική σιωπή τους...». Διάρκεια, έως 7/11.
  • Σήμερα εγκαινιάζονται επίσης στην αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος δεξαμενή» (Ξανθίππου 11), η έκθεση ζωγραφικής και κατασκευών του Αντώνη Λάριου και η έκθεση ζωγραφικής της Ειρήνης Ηλιακοπούλου. Στη νέα δουλειά του Α. Λάριου Θεματογραφικά, δεσπόζει ο άνθρωπος, είτε κατά μόνας, είτε σε σκηνές με συμπλέγματα μορφών και αφήγηση φανταστικών ιστοριών. Στα ζωγραφικά έργα, τα έντονα χρώματα εναλλάσσονται με τα σκοτεινά μαύρα και γκρι, ενώ στα γλυπτά απεικονίζονται ανθρωπόμορφες μορφές φανταστικών ζώων. Η νέα δουλειά της Ειρήνης Ηλιακοπούλου αποτελεί μια συμβολική αναφορά στις αλλαγές της ζωής μας, στην ενηλικίωση - ωρίμανση και κατά συνέπεια στους αποχαιρετισμούς που καλούμαστε να κάνουμε ανά περιόδους, αναγκαίους για την εξελικτική της πορεία, καθώς και στα συναισθήματα που διακινούνται εξ αιτίας αυτών των αλλαγών. Στα έργα, πρωταγωνιστές - σύμβολα όλης αυτής της διαδικασίας - πορείας είναι τα παιδιά. Διάρκεια, έως 30/10.
  • Στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, στις 7.00 μ.μ. εγκαινιάζεται η δεύτερη ατομική έκθεση της Μαρίας Ζερβού, με τίτλο «Bon Voyage». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Νοέμβρη.
  • Μια επιλογή από το έργο της Γαλλίδας ζωγράφου Sophie Lambert, που ζει και δημιουργεί στο Παρίσι, παρουσιάζεται (18/10 - 3/11) στο χώρο «Εικαστικές αναζητήσεις» (Σπευσίππου 21).

No comments: