Sunday, October 17, 2010

Οι εμμονές του Νταλί

ΜΙΛΑΝΟ
Μια έκθεση με έργα του Σαλβατόρ Νταλί αποτελεί πάντα ευρωπαϊκό γεγονός, πολλώ δε μάλλον όταν βγάζει και είδηση. Γιατί δεν είναι μόνο τα 56 έργα με υπογραφή του μεγάλου σουρεαλιστή που κινούν το ενδιαφέρον στο Παλάτσο Ρεάλε στο Μιλάνο, αλλά και ένα φιλμάκι κινούμενων σχεδίων που ο ζωγράφος επεξεργάστηκε με τον Γουόλτ Ντίσνεϊ. 


 Στην «Ειμαρμένη», ο Νταλί καταγράφει το ονειρικό ταξίδι ενός πανέμορφου μελαχρινού κοριτσιού στον χρόνο και στον χώρο. Το φιλμ ωστόσο έμεινε ημιτελές όταν το 1946, έναν χρόνο μετά την έναρξή του, η συνεργασία με τον Ντίσνεϊ διακόπηκε. 

Η ανολοκλήρωτη ταινία προβάλλεται πρώτη φορά στην Ιταλία, ενώ συνοδεύεται από κάποια από τα πλέον υποβλητικά σχέδια που ο καλλιτέχνης έκανε ειδικά γι' αυτήν. Οσο για την έκθεση, που οργανώθηκε σε συνεργασία με το Ιδρυμα Γκαλά-Σαλβατόρ Νταλί του Φιγκουέρας, εστιάζει στα τοπία του Νταλί· τοπία κάθε άλλο παρά συνηθισμένα, όταν φιλοτεχνούνται από εκείνον που μετέτρεψε τα όνειρα, τις φοβίες, τον έρωτα και το αίνιγμα σε παλκοσένικο των εμμονών του. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

No comments: