Thursday, October 7, 2010

Μουσείο Μπουζιάνη


«Εδώ έζησε ο ζωγράφος Γεώργιος Μπουζιάνης από το 1935 ως τον θάνατό του στις 22.10.59. Το σημαντικότερο έργο του δημιουργήθηκε σε αυτό το σπίτι». Αυτή η λιτή επιγραφή υποδέχεται τον επισκέπτη, στο σπίτι που έζησε για πολλά χρόνια ο μεγάλος εξπρεσιονιστής ζωγράφος. Δίπλα, ένα ολοκαίνουριο σύγχρονο τετραώροφο κτίριο, το «Μουσείο Μπουζιάνη», που άνοιξε πριν λίγες μέρες τις πύλες του με την έκθεση «Ο Μπουζιάνης επιστρέφει σπίτι του». 
 
Γκρι χρώμα στον κορμό του κτιρίου, περσίδες και ξύλινα πετάσματα για την επένδυση του «κουτιού» των εκθεσιακών χώρων και ένας συνδυασμός σκληρών και μαλακών επιφανειών (μάρμαρο, πλάκες Καρύστου, σκυρόδεμα, ζώνες φύτευσης) για τον περιβάλλοντα χώρο. Η παλιά αυλή της ανακαινισμένης κατοικίας, συνδέει το παλιό και το καινούριο οίκημα.
 
Στο μουσείο, που βρίσκεται στην οδό Μπουζιάνη στην περιοχή της Δάφνης, παρουσιάζονται αρχειακό υλικό και προσωπικά αντικείμενα του ζωγράφου (φωτογραφικό υλικό για τον καλλιτέχνη, την οικογένειά του, το σπίτι και την εποχή του κ.ά). Παράλληλα, εκτίθενται αυτοπροσωπογραφίες του Μπουζιάνη από γνωστές συλλογές, ακουαρέλες, νεκρές φύσεις, προσωπογραφίες, σχέδια με μολύβι και κάρβουνο. 

Ακόμη, η παλέτα των χρωμάτων του, βιβλία, μονογραφίες, αποκόμματα του Τύπου με κριτικές για το έργο του, αφίσες από εκθέσεις του, ο κατάλογος από την έκθεσή του στον Παρνασσό το 1949, τα οποία προέρχονται από το αρχείο του γιατρού και φίλου του, Θ.Ε. Κωνσταντινίδη , καθώς και 11 επιστολές του Γ. Μπουζιάνη, η θήκη των χρωμάτων του, το ψαλίδι του κ.ά. από το αρχείο της Κατερίνας Χαριάτη-Σισμάνη. Στο χώρο της έκθεσης προβάλλονται δυο συναρπαστικά ντοκιμαντέρ από το αρχείο της ΕΡΤ, καθώς και ταινία μικρού μήκους 30 λεπτών για τη ζωή και το έργο του (παραγωγή Χαρίλαου Σισμάνη). Διάρκεια έκθεσης: έως 30/10. Επιμέλεια: Ελένη Κυπραίου.

No comments: