Saturday, October 23, 2010

Τα κόμικς στους ρυθμούς της ρέγκε

Η ρέγκε βγήκε από την Τζαμάικα, το ξέρω, αλλά μερικές από τις καλύτερες στιγμές της, απ' τις καλύτερες νότες της αν προτιμάτε, ακούστηκαν για πρώτη φορά στο βαθύ Λονδίνο. 

Στους δίσκους της ιστορικής εταιρείας «Greensleeves», που συμπλήρωσε φέτος 33 χρόνια ζωής και αποφάσισε να τα γιορτάσει με ένα φουλ πακέτο ήχων και εικόνων. 

Βλέπε ένα CD φουλ μιξαρισμένο με 56 τραγούδια και έναν τόμο που φέρει τον τίτλο «Greensleeves: The First 100 Covers». Στην Αμερική κυκλοφορούν χώρια, στη Βρετανία πάνε μαζί, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς, τους φίλους των κόμικς, είναι το βιβλίο. 

Γιατί; Διότι περιλαμβάνει καταπληκτικά δείγματα από την τέχνη του Tony McDermott, πρώτου και βασικού δημιουργού εξωφύλλων στους δίσκους της «Greensleeves». Ο οποίος McDermott σπούδασε γραφιστική στο Λονδίνο στο τέλος της δεκαετίας του '70 και ξεκίνησε την καριέρα του στο σύμπαν της ένατης τέχνης σχεδιάζοντας το στριπάκι «Shades» για το εβδομαδιαίο περιοδικό «Black Echoes». 

Εκεί τον είδαν οι υπεύθυνοι της δισκογραφικής (το ντουέτο Chris Sedgwick και Chris Cracknell για να είμαι ακριβής) και αποφάσισαν ότι η φαντασμαγορική και πολύχρωμη αισθητική του ταίριαζε άψογα με το χαρακτήρα της μουσικής τους. Και κάπως έτσι τα κόμικς ενώθηκαν με τη ρέγκε, σε έναν συνδυασμό μοναδικό, ακαταμάχητο και πολύ, μα πάρα πολύ διασκεδαστικό. 

ΥΓ.: Διόλου τυχαία, τον πρόλογο του «Greensleeves: The First 100 Covers» υπογράφει ο Paul Simonon των Clash. 

No comments: