Monday, January 5, 2009

Μπέτυ Ψαροπούλου: Εφυγε η αρχόντισσα της κεραμικής

Αφοσιωμένη κι ακούραστη ερευνήτρια του λαϊκού πολιτισμού, και κυρίως της αγγειοπλαστικής τέχνης, και δημιουργός της μοναδικής συλλογής του Κέντρου Μελέτης Νεότερης Κεραμικής και του Μουσείου Νεότερης Κεραμικής, η Μπέτυ Ψαροπούλου έκλεισε για πάντα τα μάτια της το Σάββατο. Η κηδεία της θα γίνει την Τετάρτη, στις 2 μ.μ. στο Α' Νεκροταφείο.


Μεγαλωμένη σε αστική αθηναϊκή οικογένεια του Μεσοπολέμου (η μητέρα της ήταν αδελφή της ηθοποιού Μαλένας Ανουσάκη), γνώρισε από μικρή σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών. Οι δημοκρατικές αντιλήψεις τής οικογένειας, ωστόσο, προκάλεσαν εκτοπισμό της σε στρατόπεδο κορασίδων του εμφυλίου.

Τη δεκαετία του 1950 άρχισε να γοητεύεται ιδιαίτερα από τη λαϊκή τέχνη, αλλά και να συνειδητοποιεί ότι ειδικά η αγγειοπλαστική δεν συγκέντρωνε το ενδιαφέρον των λαογράφων της εποχής. Το ενδιαφέρον της προς αυτή την κατεύθυνση ενισχύθηκε από τη μαθητεία της κοντά στον Πάνο Βαλσαμάκη. Από το 1975 άρχισε να οργανώνει εκθέσεις. Το 1987 ίδρυσε το Κέντρο Μελέτης, ερευνητικό και εκπαιδευτικό οργανισμό αφιερωμένο στην έρευνα, τη διαφύλαξη και την προβολή της ελληνικής χρηστικής κεραμεικής των νεότερων χρόνων. Πυρήνας του υπήρξε η συλλογή των αντικειμένων που είχαν συγκεντρωθεί στη διάρκεια του πολύχρονου ερευνητικού οδοιπορικού της στον ελλαδικό χώρο: για πάνω από 50 χρόνια διέτρεξε τη χώρα συλλέγοντας περίπου 6.000 χρηστικά αντικείμενα, 50.000 φωτογραφίες και διαφάνειες, σχέδια, συνεντεύξεις και ταινίες. Το Κέντρο, ως ίδρυμα της οικογένειας Γεωργίου Ψαροπούλου, εγκαινίασε το 2000 σε ένα ιδιόκτητο ανακαινισμένο νεοκλασικό στον Κεραμεικό το Μουσείο.

Λόγω της εμπειρίας της ανέλαβε την επιμέλεια λαογραφικών μουσείων της Ελλάδας, επιμελήθηκε εκθεσιακούς καταλόγους, συνέγραψε τις δικές της μονογραφίες, αρθρογράφησε και συμμετείχε σε πολλά διεθνή συνέδρια. Ηταν μέλος της Εταιρείας Λαογραφικής Μουσειολογίας και του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM).


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/01/2009

No comments: