Sunday, January 25, 2009

«Ζωντανό» μάθημα ανατομίας στην Τεχνόπολη

«Ζωντανό» μάθημα ανατομίας

Αληθινά ανθρώπινα σώματα, που έχουν ήδη δει 11 εκατ. επισκέπτες σε όλο τον κόσμο, θα «κυκλοφορούν» από τις 7 Φεβρουαρίου στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Τι φθορά δημιουργείται στα όργανά μας όταν τρώμε υπερβολικά ή δεν ασκούμαστε; Τι συμβαίνει όταν δεν συμπεριφερόμαστε καλά στο σώμα μας; Μια διεθνής έκθεση, που έχουν δει 11 εκατ. κόσμου, έρχεται να μας συστήσει την εκπληκτική και πολύπλοκη μηχανή που λέγεται ανθρώπινο σώμα και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας. Μετά τη Νέα Υόρκη, το Λας Βέγκας, την Ουάσιγκτον, το Λονδίνο, το Σάο Πάολο, τη Βαρκελώνη και την Πράγα, η έκθεση με τίτλο «Βodies» θα βρίσκεται από το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου και στη χώρα μας.

«Ζωντανό» μάθημα ανατομίας

Στόχος της να προσφέρει στο ελληνικό κοινό ένα πλήρες μάθημα ανατομίας, προκειμένου να γνωρίσει, να παρατηρήσει και να κατανοήσει τα πάντα γύρω από το ανθρώπινο σώμα, τις λειτουργίες του και τα συστήματά του (σκελετικό, μυϊκό, αναπαραγωγικό, αναπνευστικό, κυκλοφορικό κ.ά.).

Τα εκθέματα που θα φιλοξενηθούν στις αίθουσες της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι, είναι αληθινά ανθρώπινα σώματα που παρουσιάζονται στην ολότητά τους ή ανά μέρη και τα οποία έχουν διεξοδικά διαχωριστεί και διατηρηθεί μέσω μιας πρωτοποριακής διαδικασίας που ονομάζεται πολυμερής συντήρηση.

Επαναστατική τεχνική
Με αυτήν την επαναστατική τεχνική ο ανθρώπινος ιστός διατηρείται μόνιμα με τη χρήση υγρής σιλικόνης, που -ύστερα από ειδικές επεξεργασίες- στερεοποιείται. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα δείγμα διατηρημένο έως και το κυτταρικό επίπεδο, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο την πολυπλοκότητα των οστών, των μυών, των νεύρων, των αιμοφόρων αγγείων και των οργάνων.

Ενα ολόκληρο σώμα κάνει ακόμη και έναν χρόνο για να ετοιμαστεί.

Μέσα από εκθέματα, που είναι τοποθετημένα σε παραστατικές αθλητικές στάσεις, θα μπορεί κάποιος να «κρυφοκοιτάξει» και να δει τι συμβαίνει εκείνη την ώρα κάτω από το δέρμα του όταν παίζει ποδόσφαιρο, βόλεϊ, μπάσκετ, κάνει στίβο κ.ά.

Σε άλλη αίθουσα θα παρουσιάζονται διάφοροι συσχετισμοί. Για παράδειγμα, ένας υγιής πνεύμονας θα εκτίθεται πλάι σε έναν «μαύρο», κατεστραμμένο από το κάπνισμα, πνεύμονα προκαλώντας μια τόσο έντονη σύγκριση, δυνατότερη από κάθε φωτογραφία.

Οι επισκέπτες σε κάθε χώρο θα μπορούν να δεχτούν από ειδικούς πληροφορίες ιατρικού και επιστημονικού περιεχομένου.

Η έκθεση ενδείκνυται και για τα παιδιά, καθώς τα βοηθά να γίνουν υπεύθυνοι ενήλικες.

«Το να βλέπω πώς όλα αυτά εδώ βρίσκονται τώρα μέσα στο σώμα μου με θαμπώνει.

Είναι κάτι το εκπληκτικό», «Σίγουρη απόδειξη ότι το σώμα είναι ένα ζωντανό έργο τέχνης», «Μου έδωσε μια επιμορφωτική εικόνα του ανθρωπίνου σώματος, την οποία κανένα πιστό αντίγραφο σε βιβλίο δεν θα μπορούσε να μου προσφέρει», «Ως ντετέκτιβ ανθρωποκτονιών πηγαίνω συχνά σε αυτοψίες.

Βρήκα αυτήν την έκθεση γοητευτική», «Ηταν ένα μοναδικό επιστημονικό μάθημα για την οικογένειά μου», «Σίγουρα δεν θα ξανακαπνίσω ποτέ.

Δεν θέλω να γίνουν τα πνευμόνια μου μαύρα», ήταν μερικές από τις φράσεις ανθρώπων που είδαν την έκθεση «Βodies».

Σύμφωνα με τον δρ Ρόι Γκλόβερ, επίτιμο καθηγητή Ανατομίας και Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και ιατρικό σύμβουλο της έκθεσης, «για αιώνες, μόνο η ιατρική κοινότητα μάθαινε για τις εσωτερικές διεργασίες του ανθρώπινου σώματος από τη μελέτη των αληθινών ανθρώπινων σωμάτων», ενώ τώρα και «το ευρύ κοινό θα έχει την ευκαιρία να αποκτήσει μια βαθύτερη γνώση» γύρω από αυτά τα θέματα.

Η έκθεση «Βodies», μια παραγωγή της εταιρείας «Ρremier Exhibitions Ιnc» που εδρεύει στην Ατλάντα, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
«Βodies». Ωρες λειτουργίας: Κυριακή - Πέμπτη, 10.00 π.μ.- 8.00 μ.μ. Παρασκευή και Σάββατο, 10.00 π.μ.- 10.00 μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων: 16, 14 (ενήλικες άνω των 65 ετών), 12 (παιδιά από 4 έως 13 ετών), 10 (γκρουπ άνω των 10 ατόμων), 8 (σχολικά γκρουπ) ευρώ
Τόπος: «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι.
Τηλ.: 210-3460981

ΝΤΕΜΗ ΑΥΛΩΝΙΤΗ, ΕΘΝΟΣ, 24/01/2009