Sunday, January 25, 2009

Στο Γκάζι για το Φεστιβάλ της Βαβέλ με Ελληνες και ξένους κομίστες

Του Σπυρου Γιαννακοπουλου, Η Καθημερινή, 24/01/2009

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς της Βαβέλ ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη και θα διαρκέσει μέχρι αύριο. Κόμικς, εικόνες, χρώματα, γκράφιτι, street art, μουσικές και πλήθος κόσμου συναντιούνται για άλλη μία φορά στην «Τεχνόπολη» στο Γκάζι, σε ένα πολύχρωμο πανηγύρι, σε ένα καθιερωμένο πλέον ραντεβού με την 9η τέχνη. Το φεστιβάλ κλείνει 13 χρόνια παρουσίας και με αφορμή αυτό οι Ελληνες σχεδιαστές, που όπως πάντα αποτελούν τον πυρήνα του φεστιβάλ, εκθέτουν πρωτότυπες ιστορίες με θέμα το «13». Επίσης παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό η ρωσική και ουκρανική σκηνή κόμικς, ενώ το δικό τους χώρο έχουν οι Λιβανέζοι δημιουργοί, μια γενιά νέων σχεδιαστών με κοινό παρονομαστή τα έντονα βιώματα μιας πολυτάραχης και ασταθούς καθημερινότητας. Ιδιαίτερο αφιέρωμα γίνεται στη διασημότερη εκπρόσωπό τους, Zeina Abirached. Ακόμη, πραγματοποιείται μεγάλη ατομική έκθεση του Μεξικανού εικονογράφου Patricio Betteo, νέου πολυγραφότατου καλλιτέχνη από την Πόλη του Μεξικού, και έκθεση έργων του ζωγράφου και δημιουργού κόμικς Λέανδρου, που κάνει την επανεμφάνισή του μετά από πολυετή απουσία. Γνωστοί γραφίστες εκθέτουν τη δουλειά τους, ενώ η ομάδα Carpe Diem με τη συμβολή του Ιταλού Blu (που έκανε πρόσφατα εικαστική επέμβαση στους τοίχους της Tate Gallery) επεμβαίνουν εικαστικά στην επιφάνεια ενός κτιρίου πέριξ του εκθεσιακού κέντρου της «Τεχνόπολης». Οπως κάθε χρόνο τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ πλαισιώνουν διάφορα happe-nings: συναυλίες, κουκλοθέατρο, θέατρο δρόμου και εκθέσεις με διάφορα φανζίν ή κόμικς μικρών εκδοτικών οίκων.

Το φεστιβάλ ξεκίνησε το 1996 και από αυτό έχουν περάσει οι σημαντικότερες τάσεις της σύγχρονης σκηνής κόμικ και κάποιοι από τους σπουδαιότερους δημιουργούς όπως Altan, Quino, McKean, Satrapi, Kaz, Moebius, Vuillemin κ. ά., είτε συμμετέχοντας με έργα στο φεστιβάλ είτε για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Κύριος διοργανωτής είναι το περιοδικό «Βαβέλ», που αντέχει, παρά το περιορισμένο κοινό που ασχολείται με αυτού του είδους κόμικ, σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Ηταν Φεβρουάριος του 1981, όταν ένα περιοδικό με κόκκινο εξώφυλλο και σκίτσο του Moebius κρεμάστηκε στα περίπτερα. Από τις σελίδες του πέρασαν και αναδείχτηκαν αμέτρητοι Ελληνες σχεδιαστές: Αρκάς, Soloup, Ζερβός, Δερβενιώτης, Μπότσος, Ταμπακέας, Λέανδρος κ.ά.

No comments: