Thursday, January 8, 2009

Οι γκαλερίστες πάνε θάλασσα και ο Καραγκιόζης στο μουσείο


Της ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΜΠΑΡΚΑ

Να, λοιπόν, που η σύγχρονη τέχνη κατηφορίζει σύσσωμη φέτος στη θάλασσα. Εκτός από τη 2η Μπιενάλε της Αθήνας, και η 15η Art Athina επιλέγει το Φάληρο για τη φετινή της διεθνή εμπορική έκθεση. Από τις 21 έως τις 24 Μαΐου το Κλειστό Γυμναστήριο στο Δέλτα Φαλήρου θα φιλοξενήσει την ετήσια διοργάνωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ).

Η διάσημη Κάρα Γουόκερ είναι μια από τους καλλιτέχνες της έκθεσης. Στη φωτ. ένα από τα έργα της που θα δούμε και στην Αθήνα
Δεν είναι μόνον ο χώρος καινούργιος στην Art Athina. Είναι και οι άνθρωποι. Η μη κερδοσκοπική εταιρεία του Γιώργου Δραγώνα «D.Art», ανέλαβε για τα επόμενα τρία χρόνια τη διοργάνωση της φουάρ με γενικό διευθυντή τον Αλέξανδρο Στάνα. Η «D.Art» χειρίστηκε το 2007 την επικοινωνιακή προώθηση (και τις χορηγίες) της συμμετοχής του Νίκου Αλεξίου στην Μπιενάλε της Βενετίας, ενώ πέρυσι παρουσίασε στο παράλληλο πρόγραμμα της Art Athina την έκθεση σύγχρονης ιρανικής τέχνης «Το λιοντάρι κάτω απ' το ουράνιο τόξο», με επιμελητή τον εικαστικό Αλέξανδρο Γεωργίου. Η ίδια εταιρεία εκδίδει και το γνωστό περιοδικό «Highlights», ενώ ο «πατέρας» της, ο Γιώργος Δραγώνας, έχει διοριστεί από το ΥΠΠΟ πρόεδρος του νεοσύστατου Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού. Ο Αλέξανδρος Στάνας έχει προωθήσει επικοινωνιακά εκθέσεις όπως «Outlook», Γκίλμπερτ και Τζορτζ αλλά και την ελληνική συμμετοχή των Σίας Κυριακάκου, Δημήτρη Ρότσιου στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2003.

Η γενική συνέλευση του ΠΣΑΤ επέλεξε ομόφωνα το νέο σχήμα. Δηλαδή δεν ανανεώθηκε το τριετές συμβόλαιο του Μιχάλη Αργυρού (διευθυντής) και του Χρήστου Σαββίδη (καλλιτεχνικός διευθυντής). Ετσι, η Art Athina γυρίζει και πάλι σελίδα κατηφορίζοντας παρά θίν' αλός. «Το Κλειστό Γυμναστήριο είναι ένας χώρος που αναπνέει, με εντυπωσιακούς και ευέλικτους εκθεσιακούς χώρους, τεράστιο πάρκινγκ και πολύ καλή πρόσβαση», εξηγεί ο Αλέξανδρος Στάνας, που δεν αποκλείει να εκμεταλλευτούν και τους εξωτερικούς του χώρους.

Οι προσδοκίες έτσι κι αλλιώς παραμένουν υψηλές. Ο Αλ. Στάνας δεν έχει αυταπάτες. «Δεν μπορούμε να συναγωνιστούμε μεγάλες φουάρ του εξωτερικού, ούτε να ισχυριστούμε ότι θα βάλουμε την Ελλάδα στον χάρτη», τονίζει. «Στόχος μας είναι η διοργάνωση μιας σωστής, εναλλακτικής, τοπικής φουάρ, που αφενός θα εξυπηρετεί τους εκθέτες και αφετέρου θα δίνει τον τόνο της εικαστικής σκηνής σήμερα. Ας μην ξεχνάμε ότι η αγορά είναι ένα βασικό κομμάτι της Art Athina. Φιλοδοξούμε να το δυναμώσουμε...». Ακόμη και σήμερα, την εποχή της ύφεσης; «Ας πούμε ότι οι στρατηγικές και οι συνέργειές μας τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας θα αναδείξουν την προνομιακή θέση της Ελλάδας».

Η μακραίωνη παράδοση του θεάτρου σκιών απασχολεί τους καλλιτέχνες στην έκθεση που επιμελήθηκε ο Πάολο Κολόμπο. Θα μας έρθει από την Κωνσταντινούπολη
Γι' αυτό και το παράλληλο πρόγραμμα της Art Athina «στηρίζει τον βασικό εκθεσιακό κορμό της». Και όχι μόνο. Η έκθεση, που επιμελείται ο Πάολο Κολόμπο και θα φιλοξενηθεί από τις 21 Μαΐου στο Μουσείο Μπενάκη (έως 26 Ιουλίου), παρουσιάζει περίπου 90 έργα κορυφαίων εικαστικών καλλιτεχνών που εμπνέονται (παρακαλώ) από τη μακραίωνη παράδοση του Καραγκιόζη και του θεάτρου σκιών. «In Praise of Shadows» είναι ο τίτλος της έκθεσης που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Δουβλίνο (τον περασμένο Νοέμβριο), τώρα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη (στο μουσείο Istanbul Modern) και αμέσως μετά θα ταξιδέψει στην Αθήνα.

Η παράδοση άλλωστε που μοιράζονται οι δύο χώρες εξερευνάται σ' αυτή τη σημαντική έκθεση, με απόλυτο πρωταγωνιστή τον Καραγκιόζη!

Δίπλα στα έργα (μεταξύ άλλων) των Γουίλιαμ Κέντριτζ, Κάρα Γουόκερ, Γιόκουμ Νόρντστρεμ, Καταρίνα Λίκβιστ θα στηθούν έργα του Τούρκου Haluk Akakce αλλά και της δικής μας Χριστιάνας Σούλου. Διάσημος είναι και ο Ιταλός επιμελητής Πάολο Κολόμπο, πρώην επιμελητής του Εθνικού Μουσείου Τέχνης του 21ου αιώνα της Ρώμης (2001-2007) αλλά και διευθυντής του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης της Γενεύης (1989-2001).

«Πάμε για καλύτερα», εύχεται και η πρόεδρος του ΠΣΑΤ Γιάννα Γραμματοπούλου, ελπίζοντας ότι και ο νέος υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς θα αγκαλιάσει την Art Athina όπως και όλοι οι προηγούμενοι. Μακάρι.

Οσο για τους εκθέτες αλλά και τους επιμελητές των εκθέσεων ,θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνο. Αρχισε πάντως το πρώτο κάλεσμα, που ελπίζουμε να τους βρει όλους έτοιμους να το αποδεχθούν. Για τους δεύτερους πάντως, ο νέος γενικός διευθυντής τονίζει: «Εχουμε σκοπό να αξιοποιήσουμε τους ικανότερους». *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/01/2009

No comments: