Sunday, January 25, 2009

Ξενάγηση στο ντιζάιν

Της ΠΑΡΗΣ ΣΠΙΝΟΥ

Αν βρεθείτε βράδυ στου Ψυρρή και δείτε κάποιες παρέες με χάρτες ανά χείρας να τριγυρνούν στα στενά, μην ξαφνιαστείτε. Δεν ψάχνουν για μπαράκια και ταβέρνες -βεβαίως εκεί μπορεί να καταλήξουν- αλλά για τα δημιουργικά γραφεία της περιοχής. Για τρίτη χρονιά οργανώνεται, από τις 6 μέχρι και τις 8 Φεβρουαρίου, το Design Walk. Η βόλτα στα design studios του κέντρου, που ανοίγουν για ένα τριήμερο, εκτός ωραρίου, με σκοπό το κοινό να δει τι γίνεται «εν θερμώ» στη γραφιστική σκηνή της Αθήνας.

Φέτος, 13 δημιουργικά γραφεία του Ψυρρή παίρνουν μέρος στο Design Walk. Είναι η νέα, δραστήρια γενιά της ελληνικής γραφιστικής, που ανοίγει διάλογο με όσους ενδιαφέρονται για τις εφαρμοσμένες τέχνες. «Με εκείνους που αντιλαμβάνονται πως η γραφιστική είναι παντού, πως την αντιμετωπίζουμε και μας αντιμετωπίζει καθημερινά, πως με αυτή επικοινωνούμε, ενημερωνόμαστε, μαθαίνουμε, βρίσκουμε, χάνουμε...», όπως μας λέει η Αναστασία Λουρή από την ομάδα των διοργανωτών.

Τα δημιουργικά γραφεία θα είναι ανοιχτά (Παρασκευή 6 μ.μ.-10 μ.μ., Σάββατο-Κυριακή 12 μ.-7 μ.μ.) όχι μόνο για να εκθέσουν τις ιδέες τους, αλλά και για να κάνουν ένα διαδραστικό παιχνίδι με τους επισκέπτες, οι οποίοι μπορούν να πάρουν μολύβι και χαρτί ή το ποντίκι του υπολογιστή και να κάνουν τα δικά τους σχέδια.

Στο Bios (Πειραιώς 84) dj θα παίζουν μουσική, ενώ σχεδιαστές, τυπογράφοι, φωτογράφοι, εκδότες θα δείχνουν στιγμιότυπα από την καθημερινότητά τους. Μια και φέτος είναι διεθνές έτος Δαρβίνου, οι In a Box (Βίσσης 1) θα επικεντρωθούν στην εξέλιξη του χόμο σάπιενς σε ένα είδος που έχει θεοποιήσει την εικόνα, τον homopictographicus. Στο Designpark (Κτενά 1), οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με διάφορες γραμματοσειρές, ενώ όσοι βρεθούν στο The Design Shop (Κριεζή 1) θα μπορούν να επαναλάβουν μοτίβα από διάφορους πολιτισμούς, αραβικά, λαϊκής τέχνης, βυζαντινά που αναπαράγουν τις επαναλήψεις γύρω μας.

Η σύγχρονη πραγματικότητα με τα ευτράπελά της έχει την τιμητική της στο Design Walk. Η ομάδα «G» (Μιαούλη 6) αποφάσισε να βάψει την ολόλευκη αίθουσά της μαύρη, αφού... μαύροι είναι οι καιροί που ζούμε. Ομως, όποιος θέλει μπορεί με φωσφορούχους μαρκαδόρους να φωτίσει το σκοτάδι. Οι Poor Designers (Κριεζή 1) σχεδιάζουν ψαλίδια για να κόψουμε τις πιστωτικές κάρτες, σφυριά για να σπάσουμε την τηλεόραση και άλλα «προϊόντα ανακούφισης από την ψυχική καταπίεση». Η δράση της ομάδας Π6 έχει τίτλο «Φτου και βγαίνω» και μας θυμίζει πως τα παιχνίδια που παίζαμε μικροί τα ξαναβρίσκουμε στο δρόμο μας: όταν θέλεις να πιάσεις μια θέση στα βαγόνια του μετρό είναι σαν να παίζεις «μουσικές καρέκλες», όταν περπατάς στο πεζοδρόμια είναι σαν να παίζεις «κουτσό» με τόσα εμπόδια που συναντάς. Το αγαπημένο παιχνίδι των ημερών είναι και η αμπάριζα ανάμεσα στους αστυνομικούς και τους κουκουλοφόρους...

Κυρίως μετά το 2004 τα δημιουργικά γραφεία άρχισαν να συγκεντρώνονται και στην περιοχή του Ψυρρή. Ηταν νέοι δημιουργοί που είτε είχαν αποκτήσει εμπειρία από την Πολιτιστική Ολυμπιάδα, είτε ήθελαν να βρίσκονται σε μια καλλιτεχνική γειτονιά και με προσιτά ενοίκια: «Αποφασίσαμε να οργανώσουμε το Design Walk για να μας γνωρίσει ο κόσμος, καθώς υπάρχει μια σύγχυση γύρω από το επάγγελμά μας. Ορισμένοι μάς θεωρούν εικαστικούς καλλιτέχνες κι ορισμένοι τυπογράφους», λέει η Ρένα Χρυσικοπούλου από την ομάδα Π6. «Η διοργάνωση συγκεντρώνει πολύ κόσμο, ιδιαίτερα διαφημιστές, καθηγητές γραφιστικής, σπουδαστές αλλά και παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν σχέδιο και έχουν πολλές απορίες να λύσουν».

«Δεν υπάρχει ανταγωνισμός γιατί κάθε γραφείο έχει διαφορετική αισθητική να προτείνει», συνεχίζει ο Διονύσης Λιβάνης (The design shop). «Ωστόσο υπάρχει γενικότερα ένα ελληνικό ύφος στη γραφιστική που είναι λιτό, περιεκτικό και επικεντρώνεται σε μια ιδέα», καταλήγει ο Μιχάλης Γεωργίου από την ομάδα G.


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ / 7 - 25/01/2009

No comments: