Wednesday, January 21, 2009

Εφυγε από τη ζωή ο Ιάσων Μολφέσης. Ο ζωγράφος που δεν σταμάτησε ποτέ να πειραματίζεται

Εφυγε από τη ζωή ο Ιάσων Μολφέσης

Ο καλλιτέχνης που πειραματίστηκε στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αξιοποιώντας εικαστικά τις δυνατότητές τους και προσεγγίζοντας τη σύγχρονη τεχνολογία μέσα από μια φιλοσοφική-μεταφυσική διάσταση, ο Ιάσων Μολφέσης άφησε την τελευταία του πνοή τη Δευτέρα το βράδυ, στο σπίτι του στο Παγκράτι, σε ηλικία 84 ετών, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο, από τροχαίο, της κόρης του Λευκής, γεγονός που τσάκισε τον ζωγράφο και γλύπτη. Εναν χρόνο μετά τον χαμό της, της αφιέρωσε την τελευταία του έκθεση.

«Η παρέλαση της γκιλοτίνας και άλλες ιστορίες», στην Ελληνοαμερικανική Ενωση, που ήταν ένα σχόλιο πάνω στην Ιστορία, την επανάσταση και τα συναισθήματα που νιώθουμε, όταν κάποια μέρα όλα μοιραία τελειώνουν.

Γεννημένος το 1925 στο Φάληρο και με σπουδές στην ΑΣΚΤ (1942-1946), ο Ιάσων Μολφέσης ζυμώθηκε εικαστικά στο Παρίσι, όπου εγκαταστάθηκε το 1950 και σπούδασε τοιχογραφία, σε μια εποχή καλλιτεχνικής έκρηξης.

Επί μία εικοσαετία ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, αρχικά παραστατική, στη συνέχεια άμορφη τέχνη και μετά ενσωματώνοντας στη ζωγραφική επιφάνεια κομμάτια κατάστικτων ταινιών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Με το υλικό αυτό, τα κενά και τα πλήρη, το φως και τη σκιά, πειραματίστηκε ακολούθως και στη γλυπτική δίνοντας σύνολα έργων που μοιάζουν σαν να γεννιούνται από τη γη και να ταξιδεύουν στο πλανητικό Διάστημα. Πειραματίστηκε και με άλλα υλικά (τσιμέντο, πολυεστέρα, χάλυβα, φύλλα μολύβδου, ρινίσματα μετάλλων κ.ά.), ενώ δημιούργησε συνθέσεις μνημειακών διαστάσεων, με συμβολικές προεκτάσεις, που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους σε Ελλάδα και Γαλλία.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εξελέγη το 1988 καθηγητής στη Σχολή Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η κηδεία του θα γίνει αύριο, στις 11 π.μ., από το Α' Νεκροταφείο.

No comments: