Saturday, May 17, 2008

Το καλό μουσείο και η μουσειολογία

ΕΡΕΥΝΑ

ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΓΚΑΖΗ





Οι επισκέπτες παρατηρούν τον «Εφιππο του Αρτεμισίου» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο


Το καλό μουσείο έγραφε ο Stephen Weil (γνωστός αμερικανός μελετητής των μουσείων που πέθανε πρόσφατα) ελπίζει ότι θα έχει θετική επίδραση στη ζωή των ανθρώπων. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου είναι μια σφαιρική αντίληψη της επικοινωνιακής διάστασης του σύγχρονου μουσείου καθώς και των τρόπων υλοποίησής της.

Η μουσειολογία, ως επιστημονικό πεδίο που αφορά σε μεγάλο βαθμό την επικοινωνία, μπορεί να παίξει κεντρικό ρόλο στη δημιουργία ενός καλού μουσείου, εφόσον βέβαια εντάσσεται εξ αρχής ως ειδικότητα σε μια ομάδα έργου. Η μουσειολογία δεν αφορά βεβαίως μόνο τον τομέα των εκθέσεων και δεν εξαντλείται στην τοποθέτηση αντικειμένων ή στον αισθητικό ευπρεπισμό ενός μουσείου.
Ο ρόλος του μουσειολόγου είναι να αντιμετωπίζει το μουσείο συνολικά, υιοθετώντας όμως το βλέμμα του επισκέπτη. Η διαφορετική ματιά του οφείλεται στο γεγονός ότι πέρα από τις εφαρμοσμένες γνώσεις ή την εξειδίκευση σε συγκεκριμένες πλευρές της μουσειακής εργασίας η θεωρητική σκευή του περιέχει ευρύ φάσμα γνώσεων από τα πεδία της μελέτης του υλικού πολιτισμού, των ανθρωπιστικών και πολιτισμικών σπουδών, της οργανωσιακής θεωρίας, της επικοινωνίας, της μουσειοπαιδαγωγικής, της παιδαγωγικής του ελεύθερου χρόνου, του μάρκετινγκ, κτλ., που τον βοηθούν να διατηρεί αυτή την οπτική γωνία... [ΤΟ ΒΗΜΑ, 18/5/2008]


No comments: