Sunday, May 11, 2008

ΠΕΝΤΕ ΕΠΟΧΕΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ

Εκθεση έργων από τη συλλογή Κωστάκη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το 1995 οι Αθηναίοι είχαν την ευκαιρία να δουν τα κορυφαία έργα της συλλογής Κωστάκη σε έκθεση που είχε γίνει στην Εθνική Πινακοθήκη. Δεκατρία χρόνια μετά, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα φιλοξενήσει από τις 14 Μαΐου το αφιέρωμα «Πέντε εποχές της Ρωσικής Πρωτοπορίας. Εργα από τη συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης», φρεσκάροντας στη μνήμη μας το χρώμα και το φως των ξεχωριστών αυτών δημιουργιών.

Η έκθεση περιλαμβάνει ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα της συλλογής, από καλλιτέχνες όπως οι Malevich, Popova, Tatlin, Rochenko, Nikritin, Lissitzky κ.ά. Χωρίζεται σε πέντε ενότητες που παρουσιάζουν τις ρηξικέλευθες και τολμηρές αισθητικές περιπέτειες που συνέβησαν στη Ρωσία, μεταβάλλοντας με τη δυναμική και την τόλμη τους την ιστορία της τέχνης του 20ού αιώνα. Πρόκειται για πίνακες, σχέδια και τρισδιάστατα αντικείμενα, τα οποία είναι αντιπροσωπευτικά όλων των ομάδων και κινημάτων της περιόδου της Ρωσικής Πρωτοπορίας, από το 1900 έως το 1930.

Τον επόμενο Νοέμβριο, η έκθεση αυτή θα ταξιδέψει στη Γαλλία. Θα παρουσιαστεί στο μουσείο Maillol του Παρισιού με τίτλο «Vers de Nouveaux Rivages – έργα από τη συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ».

No comments: