Wednesday, May 21, 2008

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΡΑΛΗ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ


Γιάννης Μόραλης, «Επιτύμβια σύνθεση», 1958.

Το φετινό καλοκαίρι το Μουσείο Γουλανδρή της Ανδρου θα φιλοξενήσει μια λαμπρή αναδρομική έκθεση του Γιάννη Μόραλη. Το αφιέρωμα που θα διαρκέσει από τις 28 Ιουνίου έως και τις 28 Σεπτεμβρίου αποτελεί μία σύνθεση της καλλιτεχνικής δημιουργίας του ζωγράφου που καλύπτει αρκετές δεκαετίες. Αλλωστε στα 92 του χρόνια, ο καλλιτέχνης παραμένει παραγωγικότατος, όπως διαπιστώσαμε και από την τελευταία ατομική του έκθεση το 2006 στην γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει ελαιογραφίες, σχέδια και γλυπτά, τα οποία έχουν επιλεγεί από τον ίδιο και προέρχονται από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Η δομή της θα είναι τέτοια, ώστε να προσφέρει στον επισκέπτη τη δυνατότητα της ανιχνευτικής αναδρομικής προσέγγισης, του εντυπωσιακού σε πυκνότητα έργου του. Οπως σημειώνει στον κατάλογο, ο διευθυντής του Μουσείου της Ανδρου και επιμελητής της έκθεσης, Κυριάκος Κουτσομάλλης: «Με αναφορές που ανάγονται στη μορφοπλαστική της αρχαίας ελληνικής τέχνης, τη βυζαντινή εικονογραφία, τον νεοκλασικισμό, τον ρομαντισμό, τον ρεαλισμό, ο Μόραλης μορφοποίησε το ζωγραφικό του αντικείμενο με τρόπο και όρους σύγχρονων κινημάτων, όπως αυτά του φωβισμού στα πρώτα χρόνια, του κυβισμού ή του κονστρουκτιβισμού στη συνέχεια, δημιουργώντας ένα δικό του εικονογραφικό σύμπαν»

Ο Γιάννης Μόραλης γεννήθηκε στην Αρτα το 1916. Εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα, το 1927. Συντροφιά με τον πατέρα του, άρχισε να παρακολουθεί το «κυριακάτικο μάθημα» στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στο προπαρασκευαστικό τμήμα της οποίας ενεγράφη το 1931, σε ηλικία μόλις δεκαπέντε ετών. Δάσκαλός του ήταν ο Δ. Γερανιώτης και συνσπουδαστές του οι μετέπειτα φίλοι του: ο Τσαρούχης, ο Καπράλος και ο Νικολάου. Αργότερα, για ένα πολύ σύντομο διάστημα μόλις δύο μηνών, θήτευσε κοντά στον Παρθένη και στη συνέχεια κοντά στον Ουμβέρτο Αργυρό και τον χαράκτη Γιάννη Κεφαλληνό. Η μακρόχρονη πορεία του τον έχει αναδείξει σ’ έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της γενιάς του ’30 που συμπύκνωσε στο έργο του την αγάπη για την ελληνικότητα. [Η Καθημερινή, 21/5/2008]

No comments: