Thursday, May 8, 2008

ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΥ ΚΛΟΝΤ ΜΟΝΕ ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ ΑΝΤΙ 41 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ

Claude Monet, Le Pont du chemin de fer à Argenteuil

Claude Monet. Le Pont du chemin de fer à Argenteuil.

O πίνακας του Κλοντ Μονέ [Claude Monet, 1840-1926] «Le Pont du chemin de fer à Argenteuil» πωλήθηκε σε τιμή ρεκόρ για τον σπουδαίο Γάλλο καλλιτέχνη σε δημοπρασία του οίκου Christie’s, σε δημοπρασία που έγινε στη Νέα Υόρκη. Το έργο του 1873 άλλαξε χέρια έναντι 41 εκατομμυρίων δολαρίων και ο καινούργιος αγοραστής επέλεξε να κρατήσει την ανωνυμία του. Το προηγούμενο του ρεκόρ του ήταν για το έργο Nympheas του 1904 που είχε πωληθεί 36,5 εκατομμύρια δολάρια.
Το Αρζεντέιγ ήταν το αγαπημένο μέρος των ευκατάστατων Παριζιάνων στον Σηκουάνα για βαρκάδες και φυσικά ένας τόπος που ενέπνεε τους ιμπρεσιονιστές ζωγράφους. Ο Μονέ είχε ενοικιάσει ένα σπίτι απέναντι από τη γέφυρα. Η σχέση του ζωγράφου με το υγρό στοιχείο προκαθόρισε όλη την πορεία του στην τέχνη. Το έργο του «Impression: Soleil Levant» έδωσε όνομα σ’ ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά κινήματα, αλλά ο ίδιος είχε ζωγραφίσει επίσης τρένα, σταθμούς, κτίρια και ανθρώπινες φιγούρες. Ηταν ένας πολυπρόσωπος καλλιτέχνης που δεν εγκλωβίστηκε στην ευκολία.

http://i18.photobucket.com/albums/b121/nature-delight/001-Claude-Monet-Self-Portrait.jpg

Claude Monet. Self-Portrait. 1886. Oil on canvas. Private collection, Paris, France.
«Είναι ένας από τους σημαντικότερους πίνακες της πρώιμης περιόδου του Μονέ. Θα αργήσουμε να δούμε σε δημοπρασία κάτι ανάλογο» είπε ο Κρίστοφερ Μπερζ, o οποίος δημοπράτησε τον πίνακα. Βέβαια δεν είναι όλα ρόδινα στην αγορά της τέχνης. Στον ίδιο πλειστηριασμό έμειναν απούλητα άλλα δύο έργα του Μονέ, ενώ πίνακες του Πικάσο, του Βαν Γκογκ, του Ρενουάρ και του Ματίς δεν βρήκαν αγοραστές. Είναι σαφές ότι η οικονομική κρίση φαίνεται ότι έχει ορατές συνέπειες και στις δημοπρασίες.

No comments: